Bernt Stangholm er død

Bernt Stangholm, Sandøyas fargerike eminense er gått bort.

Bernt Stangholm, Sandøyas fargerike eminense er gått bort.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Den fargerike, tidligere diplomaten Bernt Stangholm døde brått i går. Stangholm har siden 1998 vært bosatt på Sandøya.

DEL

Bernt Stangholm ble 92 år gammel.

Risørgutt

For beboere på Sandøya var han kjent som den muntre, uredde mannen, med sterke meninger og et vell av morsomme, nesten utrolige historier.

Stangholm vokste opp i Risør, og begynte i UD som 27-åring, etter å først ha vært til sjøs noen år, og jobbet som lærer i handelsfag.

UD-karriere

I UD aspirerte han raskt. De første årene jobbet han i London, og kombinerte oppholdet der med å ta juridisk embedseksamen. Deretter bar det til generalkonsulatet i New York, og derfra videre til Minneapolis, der han var generalkonsul.

Han tjenestegjorde også noen år som ambassadesekretær ved FN-delegasjonen i New York, før han i 1972 ble utnevnt som sekretær til utenrikskomiteen i Stortinget.

Havrettsekspert

I 1975 dro han til Washington som ambassaderåd, noe han var frem til 1981. Etter dette var han generalkonsul i Los Angeles i fire år, før han i 1985 ble utnevnt som ambassadør i Teheran. Der var han frem til 1988, da han som 68-åring pensjonerte seg.

I den tiden Stangholm var ved FN-delegasjonen var hovedoppgaven hans havrett, og han samarbeidet i flere år tett med både Jens Evensen og Arne Treholt.

Møtte verdens ledere

Stangholm kom i løpet av sitt yrkesliv tett innpå mange statsledere som dominerte sin samtid. Blant annet statslederen i Kina, Deng Xiaoping, og Ayatollah Khomeini i Iran.

Tvedestrandsposten hadde et portrettintervju med Stangholm i januar i år. Der sa han at de mest interessante årene i karrieren var jobben i utenrikskomiteen og tiden i Los Angeles.

Les portrettintervju med Stangholm

«Perfekt sorti»

Stangholm døde i høstsola, sittende på brygga på Øytangen hos sin gode venn Ulf.

- Han døde med sigaretten i hånden, etter å ha løst noen verdensproblemer og kommentert dagens fangst, sier en god venn og nabo av ham.

«Det er vemodig, men for Bernt var dette en perfekt sorti», skriver Asbjørn Trondal på sandoya.no sine nettsider.

Stangholm etterlater seg en datter og barnebarn, som er bosatt i Virginia, USA.

Artikkeltags