Banksjef varetekts-fengslet i to uker

Tveide blir her kjørt inn til Aust-Agder tingrett i Arendal.

Tveide blir her kjørt inn til Aust-Agder tingrett i Arendal.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Tidligere banksjef Øyvind Tveide skal ha lånt ut 11,6 millioner kroner uten sikkerhet, som banken nå har tapt. For å skjule dette har han forfalsket flere dokumenter.

DEL

Det var en preget men fattet Tveide som ble fremstilt for fengsling i tingretten i Arendal i går.

Tveide skjulte ansiktet bak en jakke da han ble ført fra politibilen og inn i rettsbygningen. Da han startet sin forklaring, gjorde han det med stødig stemme, og innrømmet flere straffbare forhold. Men selv om han langt på vei ser ut til å erkjenne de faktiske forhold, vil han foreløpig ikke erkjenne straffeskyld.

- For tiden ikke, svarte han da dommer Flemming Christoffer Hessje spurte ham om han erkjente seg skyldig etter siktelsen.

Åpen Tveide

Tveide var i retten åpen på at han hadde gått ut over sine fullmakter. Han innrømmet å ha bevilget flere millioner kroner i lån til et samboerpar i Arendal, og at han i den forbindelse hadde gitt lån uten sikkerhet.

Samboerparet kjente han kun som kunder i banken, etter at de etablerte et kundeforhold i 2007. Mannen i samboeforholdet skal ha forespeilet Tveide et utbytte på 30 millioner kroner etter en investering i et fond. På dette grunnlaget skal altså Tveide ha gått utover sine fullmakter og lånt ut til sammen over 11 millioner kroner til samboerparet, uten sikkerhet. Lånene skal ha blitt utbetalt fra slutten av 2010.

Tveide sa i fengslingsmøtet at han føler seg lurt av den medsiktede Arendalsmannen.

- Jeg har stolt på NN (den siktede Arendalsmannen), sa han.

Han sa også at han helt frem til nå hadde trodd de 30 millionene var reelle, det vil si at de ville bli utbetalt og fungere som sikkerhet for lånene som var tatt opp.

Skjulte sporene

Da bankens revisor i januar i år begynte å se nærmere på Tveide sine kundeengasjementer, forsøkte Tveide å skjule uregelmessighetene han hadde begått. Dette gjorde han ved å forfalske flere dokumenter. Blant annet forhøyet han taksten i et takstdokument med to millioner kroner.

To lån, med forfalskede underskrifter på to intetanende personer, ble dessuten lagt inn i bankens kredittsystem. Dette ble gjort for at de usikre lånene Tveide hadde gitt, skulle fremstå som om de hadde sikkerhet.

Grenseland

Det er handlingene begått i januar som i størst grad bidrar til at Tveide risikerer å dømmes for grov økonomisk utroskap.

Forsvareren til Tveide, John Kristen Bosvik, sa til Tvedestrandsposten etter fengslingsmøtet at det Tveide har erkjent å ha begått før januar juridisk sett kan ligge i grenselandet til «slett bankhåndverk».

- Det er handlingene Tveide har erkjent å ha begått etter den tid, som i størst grad bidrar til den alvorlige siktelsen, sier han.

Samarbeider

Tveide har for øvrig samarbeidet fra første stund. Først med bankens revisjon da han ble forelagt mistankene, og deretter med politiet. Han har gitt en omfattende forklaring. Da retten skulle ta stilling til politiets begjæring om fengsling, gjorde forsvareren et poeng ut av dette.

- Tveide har fra dag én samarbeidet. De forklaringer han ga i begynnelsen, da han ble innkalt på teppet til BDO den 12. februar, samsvarer helt og holdent med de forklaringer han har gitt politiet de to siste dagene, sa Bosvik i retten.

Husket ikke detaljer

Et av spørsmålene Tveide fikk i fengslingsmøtet var hva pengene hadde gått til. Tveide sa han personlig ikke hadde hatt noen gevinst på de utlån som er gitt, men at de var gått til å kjøpe huset den medsiktede Arendalsmannen bor i, en eiendom i Thailand, samt to biler.

Tveide sa han ikke hadde hatt noen privat omgang med Arendalsparet. En gang hadde han blitt invitert på en innvielsesfest, men han hadde takket nei.

Tatt på vei ut av landet

Foruten Tveide er det altså to andre som er siktet i svindelsaken. De to er et samboerpar fra Arendal. Begge ble pågrepet på Gardermoen mandag, på vei ut av landet, med vel 60.000 kroner i kontanter. Mannen, som er uføretrygdet, ble tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Han skal ha fått over fem millioner kroner i lån fra Tveide. Samboeren hans, en kvinne fra Thailand, skal ha fått et tilsvarende beløp.

Fengslet

Både Tveide og den Thailandske kvinnen ble i går fengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Samboerparet er siktet for grovt heleri. Begge nekter straffeskyld, og sier de ikke har gjort annet enn å søke lån og få dem innvilget. Da kvinnen ble fremstilt for fengsling i går, pågikk det parallelt et avhør med et vitne. Dette vitnet skal i følge politiadvokat Leif Aleksandersen ha sagt at kvinnen har lånt ut penger til en rente på 10 prosent.

Uprofesjonelt

John Repstad, som er leder for økonomiavsnittet ved Agder Politidistrikt, sier til Tvedestrandsposten at måten dette bedrageriet er gjort på har fått erfarne etterforskere til å stusse.

- Det er gjort på en rar, men lett oppdagelig måte, sier han.

Beslag

I forbindelse med arrestasjonen mandag, ble det gjort ransakelse hjemme hos Tveide. Polititadvokat Aleksandersen sa under fengslingsmøtet at det der ble gjort en masse beslag. Politiets bakgrunn for varetekstbegjæringen er å skaffe seg en fullstendig oversikt over sakens omfang ved å gjennomgå dette materialet.

Kjennelsene fra de to fengslingsmøtene ble altså at begge ble varetektsfengslet for to uker, med brev- og besøksforbud.

Artikkeltags