Advarer mot «ungdomsprest på slep»

Advarer stekt: Leder i Human-Etisk Forbund i Tvedestrand, Line Mørch, har sendt et brev til natteravnene i Tvedestrand hvor hun advarer mot religiøs påvirkning i ungdomsarbeidet.

Advarer stekt: Leder i Human-Etisk Forbund i Tvedestrand, Line Mørch, har sendt et brev til natteravnene i Tvedestrand hvor hun advarer mot religiøs påvirkning i ungdomsarbeidet. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Human-Etisk Forbund er redd natteravnene skal brukes til kristen misjonering blant ungdommene.

DEL

Human-Etisk Forbund i Tvedestrand har sendt brev til natteravnene. Foreningens leder Line Mørch har fått bekymrede meldinger fra medlemmer som ikke ønsker å gå natteravn «med en prest på slep».

Etter at ungdomsprest Steinar Våge uttalte til Tvedestrandsposten at han ønsket et samarbeid med Natteravnene i Tvedestrand, har medlemmer av Human- Etisk Forbund (HEF) reagert.

Advarer på det sterkeste

I et brev til Natteravnene spør leder i HEF, Line Mørch, om natteravnene vil starte et formelt eller uformelt samarbeid med representanter for menigheter, i denne omgang ungdomspresten.

- Hvis svaret er ja, vil vi på det sterkeste advare mot at det blir gjort. Det vil være fare for avskalling i den andre enden, og at resultatet blir en del av menighetsarbeidet, skriver Mørch i brevet.

Ubekvem religiløs slagside

- Medlemmene våre har vært bekymret for om natteravner må ta stilling til livssyn, at jobben de gjør vil bli som en underavdeling av en livssynsorganisasjon, sier Line Mørch.

- De er veldig lite interessert i et arbeid som har en religiøs slagside, og vil føle det ubekvemt at natteravnene skal være et slags menighetsarbeid.

- Er det mange som deler denne bekymringen?

- Det er noen. Ikke som et massivt trykk, men styret tolket det slik at det var riktig at vi henvendte oss til natteravnene med dette brevet, sier Mørch.

De voksne på sin side

- Hvorfor er det viktig at natteravnene er livssynsnøytrale?

- Ungdom skal føle at de har voksne på sin side, uten at de er bundet opp av en menighet. De skal ikke bli lokket inn i en livssynsorganisasjon. Det er ikke riktig av religiøse eller menigheter å bruke natteravnene til å drive reklame for menigheten, sier Mørch.

Hun påpeker i tillegg at det kan være fare for at noen vil føle at de er med på et arbeid som kommer i konflikt med eget livssyn.

Greit som privatperson

- Hvis ungdsomspresten blir med i kraft av at han er prest, som en representant for en menighet, vil det legge føringer som kan vri natteravn-arbeidet i retning av menighetsarbeid. De som skal gå natteravn bør gjøre det som et medmenneske, ikke som prest. Vi er på ingen måte imot at kristne mennesker er med og går natteravn. Er ungdomspresten med som privatperson, synes vi selvfølgelig det er greit. Men da må han også vite hvorfor han er der. Da er det ikke en del av menighetsarbeidet, sier Line Mørch.

Vanskelig å skille

Ungdomsprest Steinar Våge var ikke kjent med brevet fra Human-Etisk Forbund før Tvedestrandsposten tok kontakt. Han sier det er vanskelig å svare på om han vil gå natteravn som prest eller medmenneske.

- Jeg vil gå natteravn som privatperson, men også fordi jeg som ungdomsprest ønsker å bli kjent med ungdommene i byen, sier Våge.

- Formelt bør det være enkelt, men jeg har ikke tenkt over det. Men å stille spørsmål ved min deltakelse som natteravn blir å misforstå, synes jeg.

Stiller spørsmålet tilbake

- Spørsmålet om hvorfor man deltar som natteravn kan jo like gjerne stilles til medlemmer av Human-Etisk Forbund. De har trolig det samme ønsket som meg ved å delta som natteravn, fortsette ungdomspresten.

- Uansett er natteravn et nøytralt tiltak. Det må alle respektere. Det er ikke der en prest skal drive sin misjon, det ville være å misforstå sin plass. Men alle må få lov til å være seg selv, og spørsmålet blir kanskje da; er det å misjonere, uten å vite det?

Synes de ser smått på ting

Våge understreker at jobben hans handler om nestekjærlighet og medmenneskelighet.

- Så vidt jeg vet har Human-Etisk Forbund noen av de samme verdiene. Vi skal da ikke fornærme hverandre i en sammenheng som å gå natteravn, men jeg stiller som sagt spørsmålet tilbake. Skal ikke Human Etikere heller få lov å være med, da? spør ungdomspresten.

- Det går ikke så stort skille mellom en prests arbeid og fritid, slik er det med en orfører også. Han slutter jo ikke å være ordfører etter arbeidsdagen sin. Men jeg synes Human-Etisk Forbund i Tvedestrand ser smått på ting i denne saken, det tør jeg påstå.

Vil ikke uttale seg

Verken Anna Katrine Pettersen Solfjeld eller Beate Stabell-Hansen i natteravnenes arbeidsgruppe i Tvedestrand ønsker å uttale seg om denne saken til Tvedestrandsposten.

Artikkeltags