Vet du hva dette bygget og Børsen i Oslo har til felles?

Riksantikvaren har fredet denne tollbua på Borøy.

Riksantikvaren har fredet denne tollbua på Borøy.

Artikkelen er over 5 år gammel

Tollbua på Borøy er en av flere tollstasjoner som Riksantikvaren nå har fredet. Denne sørlandsidyllen har en link til både Børsen og Universitetet i Oslo.

DEL

Riksantikvaren kunngjorde mandag at tolv gamle tollstasjoner fra Østfold til Sør-Trøndelag fredes.Tollbua på Borøy er en av disse. Ifølge Riksantikvaren er dette et eksempel på en tidstypisk og godt bevart tollstasjon ved kysten på Sørlandet fra midten av 1800-tallet.

Tegnet av betydningsfull arkitekt

- Hovedbygningen er formålsbygget, og er det eneste kjente eksempel på bruk av arkitekt Christian Groschs typetetninger av bolig for undertollbetjenter i Tollvesenet, forteller Thomas Hirsch, leder for kulturminnevern i AustAgder fylkeskommune.

Grosch regnes som Norges mest betydningsfulle arkitekt i første halvdel av 1800-tallet. Han har blant annet tegnet Børsbygningen og Universitetsbygningen i Oslo.

Kulturminner

Fredningen av tollbua på Borøy omfatter både hovedbygningen og annekset fra 1839, brygga fra 1864 og utomhusarealer.

Selv om de fleste av de gamle tollstasjonene ble lagt ned på midten av 1900-tallet, er mange av dem viktige kulturminner som forteller om hvordan tollerne levde og arbeidet, understreker riksantikvaren.

– Tollinntektene var gjennom hundrevis av år den viktigste statsinntekten i Norge. Disse inntektene var svært viktige for at Norge skulle makte å stå på egne bein, på vei mot en selvstendig nasjon. Det er derfor spesielt flott å markere disse fredningene i 200-årsjubileet for Grunnloven, sier Jørn Holme.

Feriested

Tollvesenet bruker fortsatt disse tidligere tollstedene aktivt, og er opptatt av å holde dem i god stand. Dette skjer for en god del ved hjelp av dugnadsinnsats fra etatens ansatte, som har mulighet til å leie stedene som feriehjem.

Dette er de tolv tollstasjonene som ble fredet mandag:

* Gravningsund (Hvaler kommune, Østfold)

* Herføl (Hvaler kommune, Østfold)

* Otteid (Marker kommune, Østfold)

* Larkollen (Rygge kommune, Østfold)

* Årøysund (Nøtterøy kommune, Vestfold)

* Sandøsund (Tjøme kommune, Vestfold)

* Borøy (Tvedestrand kommune, Aust-Agder)

* Hesnes (Grimstad kommune, Aust-Agder)

* Brekkestø (Lillesand kommune, Aust-Agder)

* Møvik (Kristiansand kommune, Vest-Agder)

* Ny-Hellesund (Søgne kommune, Vest-Agder)

* Vauldalen (Røros kommune, Sør-Trøndelag) (Kilde: Riksantikvaren)

Artikkeltags