Sidsel Hanum flytter sitt nettverk til Oslo

Kunstnerisk nettverk: Sidsel Hanum med to av de små porselensformene som inngår i installasjonen «Mitt nettverk» som skal vises i Kunstnerforbundet.

Kunstnerisk nettverk: Sidsel Hanum med to av de små porselensformene som inngår i installasjonen «Mitt nettverk» som skal vises i Kunstnerforbundet.

Artikkelen er over 12 år gammel

Reiser til hovedstaden med installasjonen «Mitt nettverk»

DEL

- Jeg gleder meg, men er samtidig spent på hvordan arbeidene vil ta seg ut i nye omgivelser, sier Sidsel Hanum.

I ett år har hun forberedt utstillingen som åpner i Kunstnerforbundet i Oslo neste lørdag.

Mandag reiser Hanum inn til Oslo med varebilen full av porselen. Da starter arbeidet med å montere utstillingen. Hanum skal fylle kunsthåndverkssalen i Kunstnerforbundets andre etasje med arbeider som er blitt til i atelieret på Borøy i løpet av fjoråret.

- Utstillingslokalet består av to rom. I det ene skal jeg sette opp en installasjon som består av 72 former som alle er like i størrelse, men med mange forskjellige uttrykk, forteller Hanum.

Hun synes det er spennende å sette mindre ting inn i en større sammenheng.

«Mitt nettverk»

Installasjonen har fått navnet «Mitt nettverk» og henspiller på objektenes utseende. Hver form utgjør et «nettverk» av tynne porselenstråder. Med flytende porselensmasse «horner» Hanum tråder inn i en gipsform. Denne tidkrevende prosedyren gjentas med samme rytme til godset er sterkt nok.

«Mitt nettverk» har også en overført betydning - til det viktige nettverket av mennesker vi alle bygger opp gjennom livet.

Liten, mindre minst

I det andre utstillingsrommet skal Sidsel Hanum stille ut små, enda mindre og bitte små porselensarbeider som skal stå på glasshyller i en linje i rommet.

- Som en kontrast til det lille og skjøre har jeg med flere store, hvite porselensformer uten noe som helst mønster. De er helt basic, og har fått navnet «Den ovale form», forteller Sidsel som er i ferd med å pusse overflaten på en av de store formene når Tvedestrandsposten er på besøk.

Kunstner med gassmaske

For å få den rette teksturen og fargen på porselenet, bruker Sidsel Hanum en kombinasjon av glasur og ulike klorider, blant annet koboltklorid som gir en matt blåfarge og jernklorid som farger porselenet brunt.

- Klorid er et svært giftig stoff, så når jeg gjør dette må jeg bruke gassmaske. Jeg må også holde meg unna atelieret flere timer etterpå, forteller Sidsel Hanum.

Gleder seg

Hun gleder seg til å se utstillingen ferdig montert, men innrømmer også at hun er litt nervøs.

- Jeg er spent på reaksjonene fra andre og er alltid litt i tvil på forhånd. Det er noe med at det man har tatt i og arbeidet med i lang tid skal ses i en annen setting, sier Hanum.

Dette er tredje gangen hun stiller ut i Kunstnerforbundet, som er et av hovedstadens best besøkte utstillingssteder.

Retrospektiv utstilling

Sidsel Hanum har også andre spennende ting i vente. Lillehammer Kunstmuseum har tatt kontakt, og har fortalt at de høsten 2009 vil lage en retrospektiv utstilling med Hanums arbeider. Det er det få kunsthåndtverkere som har fått oppleve.

- Det er veldig gøy. Egentlig har det vel ikke gått helt opp for meg, sier Sidsel Hanum.

Artikkeltags