Ny bok og hus i Tvedestrand

For barn: Ann Kavli har tidligere bidratt i antologier for barn, men «Alle må være glade» er hennes første barnebok. (Foto: Marianne Drivdal)

For barn: Ann Kavli har tidligere bidratt i antologier for barn, men «Alle må være glade» er hennes første barnebok. (Foto: Marianne Drivdal)

Artikkelen er over 5 år gammel

I flere år har forfatter og billedkunstner Ann Kavli leid et hus på Gjeving, som har vært hennes «kreative arbeidshule». Nå har den allsidige kunstneren kjøpt seg hus på Vesterkleiv.

DEL

- Endelig våget jeg å ta spranget og kjøpe meg noe eget, sier Ann Kavli.

- Huset i Vesterkleiv blir min skrivestue og sommer-atelier; et sted der jeg kan samle de kreative tingene. Og så gleder jeg meg til å komme hit om vinteren, og gå litt i hi i huset mitt, legger hun til.

Sommerutstilling

Ann Kavli har nylig flyttet fra Oslo til Trondheim, og det er her hun bor mesteparten av tiden. Men at også Tvedestrand har fått en spesiell plass i hjertet hennes, er det ingen tvil om. Hun har allerede knyttet nær kontakt med blant annet andre kunstnere og kunsthåndverkere i kommunen.

Da flere av dem samlet seg om en sommerutstilling i Tvedestrand Museum/Forvaltergården, ble Kavli invitert med. I hele sommer har hun vist egne arbeider i «galleriet».

- Jo lenger jeg er i Tvedestrand, jo mer berørt blir jeg av menneskene som bor her. At jeg blir regnet med som en av de lokale, gjør meg glad, og er noe jeg blir berørt av. Her er det litt sånn «Kan du noe? - Så fint, kom igjen!», beskriver Kavli.

- At folk tar imot meg på den måten, gjør meg ikke bare veldig glad, men det er også bra for det kreative arbeidet mitt. Det gir meg et løft, understreker hun.

Ulike kunstformer

Ann Kavli arbeider både med dikt, skjønnlitterær prosa/romaner og andre uttrykk. Debutboken hennes var diktsamlingen «Noko skal hende deg». Som billedkunstner har hun laget illustrasjoner og bokomslag, men hun har også hatt separatutstillinger med maleriene sine.

Barnlig letthet

Denne uken debuterer hun som barnebokforfatter med boken «Alle må være glade», som for det meste er skrevet i Tvedestrand. Boken handler om sju år gamle Mari som vokser opp med en storesøster og pappaen. Mor til Mari er død.

- Boken tar for seg et alvorlig tema?

- Jeg tenker at det å være barn er alvorlig. At mor er død, ligger som en undertone i boken, men jeg er ikke opptatt av å brette ut detaljer. Det ligger litt mellom tekstene, slik at det er rom for å undre seg og spørre litt. Men selv om ting kan være vanskelig, har barn en letthet i tilværelsen, og dette forsøker jeg å få frem, forklarer Kavli.

- Jeg ønsker også å gi barn mot, og vise en slags solidaritet. Ofte har man et forventningspress på seg om at man alltid må være glad, men sånn er det jo ikke, legger hun til.

Prestasjonsangst

«Alle må være glade» er morsomt illustrert av Eldbjørg Ribe. At akkurat hun fikk illustrasjonsoppdraget, er Ann svært glad for.

- Jeg har beundret henne i mange år, og fikk prestasjonsangst da hun skulle lese teksten min. Men da jeg så de første skissene, fikk jeg tårer i øynene. «Ja, sånn ser Mari ut» var min umiddelbare reaksjon, forteller forfatteren, som legger til:

- Eldbjørg har en frodig, jucy strek som jeg synes kler teksten.

«Alle må være glade» lanseres kommende søndag under en stor, litterær hagefest i Trondheim i regi av Norsk Forfattersentrum, Dette er en stor happening.

- Det blir veldig stas, sier Ann Kavli, som gleder seg.

Artikkeltags