- Lyst på en orgelpipeaksje?

Orgelildsjeler:  Bãrbel Longem (t.v.), Hans van der Meijden, Svend Thorstensen, Liv Damsgaard Tomter (ikke tilstede) og Georg Karvel (ikke tilstede) er med i orgelkomiteen som satser høyt i sin pengeinnsamlingsaksjon. Her foran dagens orgel i Dypvåg kirke.

Orgelildsjeler: Bãrbel Longem (t.v.), Hans van der Meijden, Svend Thorstensen, Liv Damsgaard Tomter (ikke tilstede) og Georg Karvel (ikke tilstede) er med i orgelkomiteen som satser høyt i sin pengeinnsamlingsaksjon. Her foran dagens orgel i Dypvåg kirke. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Dypvåg kirke trapper opp arbeidet med å samle inn penger til et nytt orgel som samstemmer med kirken. Målet er å ha det klart innen jubileumsåret 2012.

DEL

Fire millioner kroner er hva et nytt orgel i Dypvåg kirke vil koste. Beløpet er basert på et barokkorgel med 22 stemmer og totalt 1.200 piper.

Foreløpig er det samlet inn rundt 100.000 kroner. Mye gjenstår derfor før orgelkomiteens drøm går i oppfyllelse innen 2012.

Komiteen leter nå etter symbolske medeiere ved salg av orgelpipeaksjer. En orgelpipe koster 3.300 kro-ner, men det er også mulig å kjøpe deler av en pipe.

Dagens orgel

Orgelet i Dypvåg kirke er bygget i 1919 og er merket «Opus 477». Det har 9 stemmer fordelt over to manualer og pedal.

- Orgelet er ikke et høyverdig kvalitetsinstrument. Det mangler kriterier som et orgel krever, mener Hans van der Meijden i orgelkomiteen.

Videre forteller han at hele orgelet er laget av dårlige materialer.

- Det er en kjent sak at brukte materialer har innflytelse på klangen. Det kan ikke bygges med sponplater og møbelplater, men bare med de holdbare tresortene slik som eik, furu og mahogni.

Disposisjonen av orgelet er enkelt, blant annet mang-ler ulike rørstemmer. Dermed blir klangen dårlig og ikke minst kjedelig.

- Det verste er pipene. De er en blanding av forskjellige typer og med dårlig intonasjon, noe som gjør resultatet tvilsomt. Orgelet har verken sjel, karakter eller farge, mener van der Meijden.

Nytt orgel

Orgelkomiteen i Dypvåg jobber nå med å få et nytt orgel som kan stå ferdig til kirkens 800 års jubileum i 2012.

Orgelkomiteen går inn for et barokkorgel i kirken, bygget etter klassiske prinsipper.

- Historisk og kulturelt sett hører det hjemme her i Dypvåg kirke, forteller Svend Thorstensen.

Orgelkomiteen satser på at orgelet, på grunn av sitt særpreg, kan bli interessant for å arrangere seminarer eller for å invitere studenter og organister til undervisning i barokk fremføringspraksis.

- Om sommeren kan våre gjester glede seg over konserter, fremført på et praktfullt orgel. Menighetslivet får et løft ved å berike gudstjenestene, mener komiteen.

Artikkeltags