Gå til sidens hovedinnhold

Lanserte bok om Lars Vegard

Artikkelen er over 13 år gammel

I dag ble boka «Lars Vegard - mennesket, forskeren og læreren» presentert på Vegårshei bygdetun.- Lars Vegard har satt sitt navn i den vitenskapelige verdenshistorien, sa pensjonert fysikk-professor Alv Egeland.

Lars Vegard (1880-1963), født og oppvokst på Grasåsen-gården på Vegårshei, fikk en karriere som forsker og universitetsgründer som var helt enestående. Han er særlig kjent for sin nordlys-forskning, og ble under boklansering i går presentert som «nordlyspioneren».

Tre forfattere

Den ferske boka er skrevet av vegårsheiingen Johannes Torstveit sammen med to tidligere professorer i henholdsvis fysikk og kjemi, Alv Egeland og Bjørn Pedersen.

Torstveit har skrevet om mennesket Lars Vegard, og spesielt hans oppvekst på Vegårshei. De nevnte professorene har tatt for seg Vegards vitenskapelige innsats.

Den spesielle vegårshei-ingen var ifølge forfatterne også en pådriver for etableringen av blant annet universitet på Blinderen i Oslo.

Det er Bokbyen Forlag AS som står bak denne bokutgivelsen.

- Lars Vegards vitenskapelige innsats er aldri tidligere samlet i forskningslitteratur eller biografi, forteller forlagssjef Solveig Røvik.

Boka er trykket i Tvedestrand Boktrykkeri.

Gave til Torstveit

Til stede på lanseringen i går var bl.a. Lars Vegards barnebarn Lars Due. Fra hans mor Anne Elise Due (datter av Lars Vegard) hadde han med et portrett som Henrik Sørensen har tegnet av Vegard. Han overrakte den verdifulle tegningen til Johannes Torstveit, som takk for hans engasjement for å synliggjøre Lars Vegards innsats.

Johannes Torstveit var også initiativtakeren til bysten av Lars Vegard som ble reist ved Vegårshei Sparebank for tre år siden.