Lansert for fullsatt sal

Det var fullt hus under lanseringen av biografien om Jacob Aall på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik.

Det var fullt hus under lanseringen av biografien om Jacob Aall på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik.

Artikkelen er over 3 år gammel

Den store biografien om jernverkseier og eidsvollsmannen Jacob Aall ble i formiddag lansert under et miniseminar på Litteraturhuset i Oslo. Det har knyttet seg stor spenning til den første biografien som er skrevet om jernverkseieren fra Nes i Verk.

DEL

Musikk fra Jacob Aalls-tid fremført av professor ved Norges Musikkhøgskole, Hans Olav Gorseth og Sigrid Egtvedt innledet det hele før styreleder for Næs Jernverksmuseum, Terje Bodin Larsen, tok ordet og ønsket velkommen til et fullsatt Litteraturhus.

– Jeg er stolt over å stå her i dag når vi skal presentere biografien over Jacob Aall, sa styrelederen.

Godt samarbeid

Forlagsredaktør Harald Skjønsberg fremholdt at biografien ikke hadde blitt til, uten et godt samarbeid med nettopp jernverksmuseet og ikke minst familien Aall.

Ideen om en biografi over Jacob Aall og hans liv ble presentert i 2008, og seks år senere foreligger boken.

Fire år

Forfatter er Arild Stubhaug, som er kjent for sine tidligere biografier om Niels Henrik Abel og Sofus Lie. Han har brukt det meste av sin tid de fire siste årene i arbeidet med boken.

– Jeg håper at denne biografien er Jacob Aall verdig, sa Stubhaug forsiktig da han fortalte om arbeidet.

Terje Bodin Larsen grep ordet etter Stubhaug, og overrakte forfatteren et kobberstikk av Nes Jernverk som takk for innsatsen. Han takket også familien Aall for deres generøsitet i forbindelse med prosjektet og overrakte dagens verkseier, Knut Aall, en bok.

Grunnlovsjubileum

Biografien er Aust-Agder Fylkeskommunes hovedsatsing i markeringen av Grunnlovens 200-årsjubileum, og uten en bevilgning på fem millioner kroner ville trolig ikke boken ha blitt realisert.

– Jeg er stolt over at vi i fylkeskommunen har valgt å satse på Jacob Aall i jubileumsåret. Han var første representant fra det daværende Nedenes under Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll, sa fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund under miniseminaret – der også Stein Ørnhøi fra Sandøya og Anne Lise Seip deltok.

Artikkeltags