Lansering av «Vegårshei kjørke»

Ferdig: Øyvind Bjorvatn er ferdig med sin bok om Vegårshei Kirkes historie, og kan sette boka trygt inn i bokhylla. Bjorvatn har tidligere også skrevet bok om Holt kirke.

Ferdig: Øyvind Bjorvatn er ferdig med sin bok om Vegårshei Kirkes historie, og kan sette boka trygt inn i bokhylla. Bjorvatn har tidligere også skrevet bok om Holt kirke. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Som første trinn i jubiluemsfeiringen, ble boka om kirkas historie lansert på Høgtun onsdag - to år før jubileet

DEL

Med Vegårshei i sitt hjerte, har Øyvind Bjorvatn skrevet ei bok om kirkas historie fra svartedauden fram til i dag. I «Vegårshei kjørke» kan du lese om konflikter, presteskjebner og artige fakta og antakelser.

- Dette er en milepæl for Vegårshei kirke, mente Paul Reine da boka «Vegårshei kirke - 200 år i tro, håp og kjærlighet» ble lansert onsdag.

Flagget var heist til topps på Høgtun bedehus, og det var en stolt redaktør Øyvind Bjorvatn, som sammen med sine medhjelpere kunne presentere historieboka om kirka som snart kan feire to hundre år.

- Det er så mye spennende med det religiøse livet på Vegårshei, at det må være spesielt selv på landsbasis, forteller forfatter Øyvind Bjorvatn engasjert.

Verdenskjendis på første rad

Vegårshei kirke på Moland var ferdig bygget i 1808, men ble ikke innvidd før 1810.

- Da var Søren Georg Abel prest, og kanskje satt hans sønn, den verdenskjente matematikeren Niels Henrik på første rad da kirka ble vigsla? Hvem vet, det er en spennende tanke å leke med, sier Bjorvatn med et lurt smil.

Det er ikke tvil om at «boksnekker’n», som han selv kal-ler seg, synes det er spennende å grave etter historiske fakta.

- Det er mye som har spennende røtter når man graver litt. Flere av prestene på Vegårshei, har for eksempel gjort seg bemerket i nasjonal sammenheng.

Når det gjelder selve kirka, trekker Bjorvatn fram alter-prekestolen og dørhendelet med drakehoder fra før svartedauden, som spesiell.

Stolt sogneprest

«Boksnekker’n» forteller om de turbulente tider, historiske sammenhenger og faktaopplysninger i boka. Bjorvatn er også kjent for å krydre bøkene sine med artige opplysninger, og holtingen vet å terge vegårsheiingene.

- Jeg synes det er fint å tenke på at det var holtingen Knut Torkildsen Skjerkholdt som var kirkebyggeren.

- Der kom det allerede! svarer Paul Reine kjapt.

Sogneprest Eli Ann Øvensen er også svært godt fornøyd med å få ei bok om sin egen kirke.

- Det er utrolig stas. Det har vært så dyktige folk med på boka, at jeg er sikker på at resultatet er bra, sier hun.

Les mer og se flere bilder i lørdagens papirutgave.

Artikkeltags