- Jeg er helt overveldet, sa en rørt forfatter, Knut Heidem, da han i kveld mottok diplomet og pengesjekken av NRK-kjendis Jahn Otto Johansen og jurymedlemmene Gina Lund og Boel Marcussen Gramstad.

Takket forlag og trykkeri

Heidem takket også Bokbyen Forlag som tidligere i år ga ut boka, og Tvedestrand Boktrykkeri som både har hatt trykkeoppdraget og den grafiske utformingen.

Godt salg

Årets Tvedestrandsbok; «Slaget i Lyngør 1812 - Najadens tokt i historisk lys», er blitt svært godt mottatt av så vel kritikere som publikum. Førsteopplaget ble nærmest revet ut av butikkhyllene. Da kulturrådet nylig bestilte ett tusen bøker hadde Bokbyen Forlag kun 6 bøker igjen.

- Dermed måtte vi trykke et nytt opplag på 1.500 bøker, forteller forlagssjef Solveig Røvik.

Historisk

Hun kan altså berolige dem som nå ønsker å sikre seg den historiske boken om fregatten Najaden som ble skutt i senk ved slaget i Lyngør 6. juli 1812.

Senere har denne hendelsen blitt legendarisk i norgeshistorien, og i sommer var det en stor markering av 200 års dagen for det blodige slaget.

At Heidems bok om lyngørslaget har fått så stor oppmerksomhet, skyldes ikke minst at forfatteren har klart å sette den historiske hendelsen i våre farvann inn i en større sammenheng; i et nasjonalt, nordisk og europeisk lys, og som en del av spillet om Norge, og det som skulle skje to år senere - i 1814.

Glad vinner

Å bli hedret med prisen Årets tvedestrandsbok synes forfatteren, som har jobbet med boka i mange år, er veldig hyggelig.

- Å få denne prisen er veldig smigrende. Dette var jo en bok som måtte gis ut i år, i forbindelse med 200 års markeringen av slaget, og jeg er svært glad for at boken ble gitt ut her i Tvedestrand, sier Heidem til Tvedestrandsposten.

Hard konkurranse

Hele 18 bøker med tilknytning til Tvedestrand, Vegårshei, Flosta eller Austre Moland var nominert til Årets Tvedestrandsbok.

Bokbyens Jan Kløvstad presentert samtlige bøker for publikum, som hadde møtt fulltallig frem på Tvedestrand Fjordhotell.

Fem bøker til finalen

Deretter ga Kløvstad ordet til statssekretær Gina Lund og forfatter av boka «Askerøykvinner», Boel Marcussen Gramstad. Sammen med forfatter og SV-høvding Stein Ørnhøi og forfatter Anne Cecilie Remen har de utgjort juryen som hadde fått i oppgave å plukke ut fem bøker til en finalerunde.

I tillegg til «Slaget i Lyngør 1812» hadde juryen valgt ut «Krakket i Arendal», «Men månen kan de ikke blende», «Dypvåg kirke 800 år» og «Eventyreren Niels Eldrup» på sin favorittliste.

Klar vinner

Deretter var det opp til publikum å stemme frem vinneren, og her var det ingen tvil. Knut Heidems bok vant med klar margin.

Alle de som var til stede på fjordhotellet fikk også servert julemat og høre Jahn Otto Johansen lese fra sin siste roman; «Hastverk når vi elsker».