Kongen trakk frem Bokbybok i stortingstalen

Kong Harald siterte fra Bokbybok i stortingstalen.

Kong Harald siterte fra Bokbybok i stortingstalen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Kong Harald ga Bokbyen forlag i Tvedestrand gratisreklame i sin tale under den årlige stortingsmiddagen på Slottet torsdag kveld. Det er den nylig utgitte biografien om tidligere stortingsrepresentant Jon Leirfall, Kongen henviste til i talen.

DEL

-Det er ingen enkel oppgave å være folkevalgt. Men vi får da litt vi andre også. I en herværende middagsavis ble jeg visstnok nylig beskyldt for å være «hylende inhabil» i forbindelse med en hederstildeling. Og i følge Jon Leirfall, som det nettopp har kommet en ny bok om, skal en av mine forfedre i dansketiden ha forsøkt å rette opp vanstyret i landet ved å klippe pengemyntene i kanten, slik at det gikk med litt mindre sølv i hver mynt. Kanskje det var noe å tenke på for dere som nå har ansvaret for å få endene til å møtes i statsbudsjettet, sa Kongen tidligere i kveld.

Sitat fra boken

Kongen hentet også et sitat fra Kjell Håves biografi om Jon Leirfall - «Heller storm enn stille». - Den godeste Jon Leirfall minnet for øvrig i en landbruksdebatt om at dersom ett av de herværende partier kom til makten, ville det bli så langt mellom gårdene at alle måtte ha egen hankatt på gården, fortsatte han.

Lagt merke til

Kongens stortingstale blir alltid i imøtesett med stor interesse, og for Bokbyen Forlag i Tvedestrand må det være ekstra hyggelig at Kongen henviser til en av høstens utgivelser. Kongens stortingstale blir lagt merke til i brede kretser. Hvert år holder Kongen og Dronningen middag for stortingsrepresentantene. En tradisjon som Kong Haakon og Dronning Maud innførte i 1906.

Selvskutt elg

Ved kveldens taffel var det 195 til bords og Kongen serverte selvskutt elg til hovedrett. Menyen besto for øvrig av soppbuljong av skogsopp, kyllinglever og -hjerter fra Holte Gård, lettrøkt Hardangerørret med syltede gulrøtter fra Bygdø Kongsgård, elg fra Sikkilsdalen med rødbeter og sellerikrem, med Ostekake med Nyr og plommer fra Bygdø Kongsgård til dessert.

Innkjøpt av Kulturrådet

Bokbyen Forlag kan for øvrig også glede seg over at Knut Heidems bok «Slaget i Lyngør 1812. Najadens tokt i historisk lys», onsdag ble innkjøpt av Norsk Kulturråd.

Av 73 påmeldte bøker ble bare 13 kjøpt inn. Boka om slaget i Lyngør kom gjennom nåløyet, blir kjøpt inn i 1000 eksemplarer og fordelt på landets folkebibliotek.

Forlagssjef Solveig Røvik i Bokbyen forlag forteller at boka er nesten utsolgt, og hun har derfor bestilt nytt opplag i dag.

Forlaget forteller også at det er travle tider.

- Både Kjell Bjorvatns bok «Men månen kan de ikke blende» og Kjell Håves biografi over Jon Leirfall har fått god mottagelse, og det pakkes og sendes mange bøker fra Tvedestrand om dagen.

- Forrige uke hadde vi en vellykket turné i Aust- og Vest-Agder med forfatteren og illustratøren til barneboka «Kua som ville bli farlig», og bestillingene strømmer på. Dette lover godt for høst- og julesalget, sier Røvik.

Artikkeltags