Gå til sidens hovedinnhold

Julestemning med Sigmund Groven

Artikkelen er over 12 år gammel

- Denne konserten kan vi leve lenge på! Det er helt utrolig å få høre sånn musikk! Jeg er så glad, sa Anne Hudalen fra Hope.

Superlativene drysset fra et generøst og dedikert publikum etter konserten «Innunder jul» med Sigmund Groven og Iver Kleive i Laget kirke torsdag kveld.

Verdens beste

Sigmund Groven blir regnet som en av verdens beste på munnspill, og har holdt konserter over hele verden. Han har gitt ut flere plater og medvirket i flere programmer på radio og fjernsyn.

Iver Kleive er pianist, organist og dirigent. Han vant Spelemannsprisen sammen med Knut Reiersrud i 1991 for albummet «Blå koral»

- Dette er et av de store høydepunktene i jubileumsåret, sier Anne Klara Thorsen. Hun minner om at det er konsert i kirken i kveld også.

Kjære julesanger for alle

Førjulskonserten inneholdt kjente og litt mindre kjente julesanger. De kjente var blant annet «Glade jul», «O, jul med din glede», Sigmund Grovens egne nydelige komposisjoner «Aria» og lovsangen «Gloria», «Det hev ei rose sprunge», «Ave Maria» og «Deilig er jorden».

Førjulstida gikk seint

Sigmund Groven fortalte at da han var liten, syntes han alltid at førjulstida gikk så seint.

- Men da det begynte å lukte sirupssnipper og smultringer i huset, da skjønte jeg at det var håp, sa han. Sigmund gjorde det tydelig at han har et inderlig forhold til julen.

- Det er ei tid som de fleste har sterke minner knyttet til, de fleste kjenner at minnene om julen sitter dypt.

Gleder seg over julesangene

- Det føles veldig fint å formidle disse sangene, særlig til et så lyttende publikum som det var her i kveld, sa han.

Sigmund Groven har tidligere vært en del i Tvedestrand fortalte han.

- Jeg var her en del da Ketil Bjørnstad bodde på Sandøya, for vi hadde et duettsamarbeid og reiste med Rikskonsertene.

- Hvordan føles det å holde konsert i en liten kirke som Laget?

- Musikken er det aller viktigste. Kontakten med publikum kan bli vel så givende i en intim kirke som dette, som i en stor konsertsal ute i verden, sier Sigmund.

Rart med pianoet

Iver Kleive skrøt også av publikum, og kirken.

- Det var et flott publikum her! Og vi har fått helt profesjonell oppvartning!

- Hva med pianoet, hvordan var det å spille på?

- Det var noe rart med pianoet. Tangentene ville liksom ikke «ta», sa en lettere stresset Kleive, som innrømte at det til tider ble vel mange spillejobber. Men noen av dem er spesielt gjeve. Han skal blant annet åpne Nobelkonserten 11. desember med orgelmusikk.

- Det gleder jeg meg til! Det var hyggelig å bli spurt om det, sa han.