Gnistrende god og gøyal fotobok

Nyere nostalgi: Ottar Johansen (til høyre) og hans nye fotobok, «Min tid», sammen med Jan Kløvstad fra Bokbyen Forlag. Med noen få unntak er alle bildene fra Aust-Agder, og tatt i perioden 1963 til 2013. Som vi ser er Strykejernet med, og Lyngør har dessuten fått stor oppmerksomhet mellom permene.

Nyere nostalgi: Ottar Johansen (til høyre) og hans nye fotobok, «Min tid», sammen med Jan Kløvstad fra Bokbyen Forlag. Med noen få unntak er alle bildene fra Aust-Agder, og tatt i perioden 1963 til 2013. Som vi ser er Strykejernet med, og Lyngør har dessuten fått stor oppmerksomhet mellom permene. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

I farver og sort-hvitt viser Ottar Johansen frem livet i Aust-Agder fra 60-årene og frem til i dag i en flunka ny fotobok utgitt på Bokbyen forlag. Her er det mye å kose seg med!

DEL

Var du med på FORUM-festivalene, eller vanket du på Odds kafé? Vil du se gamle bilder fra Lyngør, eller gjenoppleve fellingen av Vegårshei-ulven i 1984? Da vil du ha glede av Ottar Johansens nye fotobok «Min tid».

Lynkjapp kontrakt

Den nå 70 år gamle jornalisten og fotografen har samlet en rekke bilder fra sin drøyt 50 år lange karriére mellom to permer, utgitt av Bokbyen Forlag.

Ottar brukte ikke lang tid på å komme til enighet med forlaget. I oktober i fjor sendte han en e-post inneholdene ett ord og ett vedlegg.

Ordet var «Bok?» Uten å åpne vedlegget svarte forlagets Jan Kløvstad «Ja».

- Jeg har kjent Ottar gjennom mange år, og vet hva han står for, sier forlagsmannen for sikkerhets skyld.

Ikke alle kan regne med like medgjørlig behandling.

Kaos i «arkivet»

Å velge ut bildene var ikke enkelt, blant annet grunnet en smule manglende orden i «arkivsystemet».

- Jeg hadde uhorvelige mengder bilder, negativer og dias. Første del av jobben gikk på å samle alt i ett rom i huset, sier Ottar.

Utvalget har han, litt motstrebende, gjennomført i løpet av siste vinter. Helst ville han hatt fem år på seg.

Morsom og rørende

Resultatet er ypperlig. Her får du 216 sider med vanlige folk og kjentfolk, slitere og byoriginaler, store anledninger og hverdagsliv.

Lyngør får stor oppmerksomhet, uten at fotografen har noen spesiell tilknytning. Sier han først.

- Muligens kan det ha å gjøre med at jeg gikk sammen med en jente derfra på realskolen, korrigerer han.

Bildene i boken handler først og fremst om menneskene i hans samtid.

- Det slår meg at det går svært kort tid før nåtid har blitt historie, sier Ottar Johansen.

Artikkeltags