I boka om Lars Vegard leste Arne-Ivar Kjerland om ei sjelden kunstmappe med portretter av noen av verdens største vitenskapsmenn. Mappa befant seg i hans eget antikvariat i Tvedestrand!

- Boka om «nordlyspioneren» Lars Vegard er fantastisk spennende og kjempebra skrevet, skryter innehaver av Skagerrak Antikvariat Arne- Ivar Kjerland.

For noen uker siden satte han seg ned med boka om forskeren og universitetsgründeren fra Vegårshei.

Den har jeg jo!

- Plutselig leser jeg at Lars Vegard var døråpneren for at kunstner Harald Lund kunne lage en kunstmappe med 12 portretter av datidens største vitenskapsmenn, blant andre Albert Einstein. Da slo det meg: Men den mappa har jo jeg, forteller Kjerland.

Og ganske riktig. Et komplett eksemplar med 12 kobbertrykk sto lagret i antikvariatet i Tvedestrand.

- Det var jo litt av et sammentreff, ler Kjerland.

Han ringte Johs. Thorsveit, som sammen med Alv Egeland og Bjørn Pedersen har forfattet Vegard-boka.

Verdensnavn

Denne uka kom Thorstveit til antikvariatet for å se på mappa, som kun er utgitt i 40 eksemplarer. Sammen med Kjerland kikket han på portrettene av verdenskjente personer som Albert Einstein, Marie Curie, Niels Bohr, Max Planck og Lars Vegard. Åtte av de 12 som er portrettert ble belønnet med Nobel-prisen for sin forskning.

Thorstveit forteller at da Harald Lund fikk ideen til å lage en portrettsamling av samtidens største vitenskapsmenn og - kvinner, kontaktet han Lars Vegard.

- I 1924 ble Lars Vegards navn kjent over hele verden. Vegard brukte sitt kontakt-nett for å hjelpe Lund med kunstprosjektet, og skrev et personlig brev til datidens største vitenskapsmenn. Det resulterte i at samtlige sa ja til å sitte modell, forteller Thorstveit.

Kjøpt av arvinger

Arne-Ivar Kjerland kjøpte kunstmappen av arvingene etter en Oslo-lege. Legen hadde kjøpt den på en auksjon i Stockholm i 1970.

- Jeg kjøpte også en annen, tilsvarende kunstmappe, bestående av portretter av danske forfattere. Den solgte jeg nylig til Tyskland. Men denne hadde jeg lagt til side for å undersøke litt mer om bakgrunnen før leg la den ut for salg, forteller antikvariatinnehaveren.

Han tenkte ikke noe mer over mappa før han altså leste om den i Lars Vegard-boka.

Anstendig pris

- Hvilken pris tror du at du kan oppnå for kunstmappa?

- Det er vanskelig å si, men vi snakker om en anstendig sum. Det sier seg selv når mappa kun finnes i 40 eksemplarer. Denne er dessuten komplett og i svært god stand, sier Kjerland.

- Det unike her er jo at det dreier seg om samtidsportretter av hele det kobbelet som var ledende innen fysikk, og selvsagt er det ekstra gøy at mappen ble til med god hjelp av en vegårsheiing, legger antikvariatshandleren smilende til.