Koronavirus: Kommunenlegen vurderer å bygge opp sentralt sted for prøvetaking

Koronavirus: Kommuneoverlege Hans Tomter, sier kommunen nå vurderer om det skal etableres et sentralt prøvetakingssted i Tvedestrand. Foto: Marianne Drivdal

Koronavirus: Kommuneoverlege Hans Tomter, sier kommunen nå vurderer om det skal etableres et sentralt prøvetakingssted i Tvedestrand. Foto: Marianne Drivdal

Rundt hundre personer i Norge er nå registrert som koronasmittet. Kommuneoverlege Hans Tomter mener det bare er et tidsspørmål før noen i Tvedestrand vil bli smittet.

DEL

- Men vi håper jo ikke at det skjer, og per nå er det ingen som er smittet, sier Tomter.

I forkant

Fire personer har så lagt blitt testet, og alle prøvene har vært negative.

Men kommunen forbereder seg på at det kan bli påvist smitte her, og at det vil bli nødvendig å teste stadig flere personer for koronavirus. Hans Tomter mener det er et tidsspørsmål før det skjer.

- Vi vurderer fornuftige og gode tiltak fortløpende. Vi gjør så godt vi kan for å være i forkant, sier kommuneoverlegen.

Mer utstyr

Han forteller at kommunen blant annet har besluttet å kjøpe inn mer prøvetakingsutstyr og beskyttelsesutstyr.

Det vurderes også om det er nødvendig å etablere et eget sentralt prøvetakingssted i kommunen.

- Her har vi også fått en henvendelse fra Gjerstad kommune, som har spurt om et samarbeid om et slikt sted. Men i forhold til dette gar vi enda ikke konkludert, sier kommuneoverlegen.

Lager planer

Enhetslederne i kommunen er nå blitt bedt om å utarbeide kontinuitetsplaner.

- Slike planer er viktig for å kunne ivareta viktige samfunnsfunksjoner og sikre tjenestene overfor innbyggerne dersom mange skulle bli smittet, sier Tomter.

Han har også tett kontakt med fastlegene, og de har fått beskjed om å bruke fullt beskyttelsesutstyr når de skal teste om folk kan være smittet av koronaviruset.

Litt bekymret

Kommuneoverlegen opplever nå et stort trøkk. Det er mange som har spørsmål om hvordan de skal forholde seg.

- Er du redd?

- Nei, ikke redd, men litt bekymret, fordi dette er et nytt virus som vi ikke helt kjenner, og som også kan mutere, sier Tomter.

Følger rådene fra FHI

Kommuneoverlegen møtte fredag resten av beredskapsgruppen i Tvedestrand, det vil si rådmann Jarle Bjørn Hanken, Kristin de Lange Johannessen i Familiehuset og beredskapsansvarlig Elias Lien. De følger situasjonen tett, og ikke minst følger de opp rådene fra Folkehelseinstituttet.

- Ja, vi følger rådene vi får fra FHI, og gjør noen tilpassede tiltak for våre lokale forhold, sier Tomter.

Artikkeltags