Heimevernet forbereder seg på å kutte 7.000 soldater

Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde, er svært ktitisk til de store kuttene. (Arkivfoto)

Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde, er svært ktitisk til de store kuttene. (Arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Heimevernet kan miste 7.000 soldater, viser en oversikt Klassekampen har fått tilgang til. Verst går det ut over Agder og Rogaland.

DEL

OSLO: Heimevernet forbereder et kutt fra 42.000 til 35.000 soldater i områdestrukturen. Dette skjer parallelt med at landsdelens eneste militærbase, Kjevik utenfor Kristiansand, er vedtatt nedlagt.

Kutt på 40 prosent

Agder-fylkene og Rogaland, ligger an til å få over 40 prosent av HV-kuttene, skriver Klassekampen. Nå frykter lokale heimevernsledere at Agder-fylkene blir ribbet for siste rest av militær tilstedeværelse.

– Dette får enorme konsekvenser, spesielt på Sørlandet, som i praksis blir liggende åpent uten slik beredskap verken i fred, krise eller krig, sier Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde, som omfatter kommunene Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårshei i Aust-Agder.

Områdesjefen peker på at Heimevernet også løser viktige oppgaver i fredstid.

Alvorlige konsekvenser

– Det betyr at befolkningen i Agder ikke kan forvente å få hjelp fra Heimevernet til leteaksjoner om et barn forsvinner. Det betyr også at man ikke har samme beredskap for skogbrannslukking som før.

– Alle husker brannen i Froland – da var det stort sett Heimevernet som bidro til volum i mannskapene til slukking, sier Aall. Skogbrannen i 2008 var den største i Norge siden andre verdenskrig.

Artikkeltags