Ildsjeler bygger kystkultursenter i havgapet

Et løft: Nå rives Lyngør båtbyggeri. I august starter arbeidet med å oppføre et kystkultursenter her, rett i sjøkanten. Det forteller Jan Marcussen. foto: marianne drivdal

Et løft: Nå rives Lyngør båtbyggeri. I august starter arbeidet med å oppføre et kystkultursenter her, rett i sjøkanten. Det forteller Jan Marcussen. foto: marianne drivdal

Artikkelen er over 3 år gammel

- I 20 år har jeg drømt om dette! Nå skjer det - takket være noen engelskmenn som falt for Lyngør og ideen om et kystkultursenter på Gjeving, sier Jan Marcussen.

DEL

Jan Marcussen er en mann med mange baller i lufta. Han er bedriftseier og kjent som tidligere politiker. Dessuten brenner han for lokalsamfunnet, og da spesielt Gjeving - stedet der han er født og oppvokst.

Heder og verdighet

Og det er her drømmen han har båret på i mange år kommer inn i bildet. Den dreier seg om å få Lingard skuteminne - den unike samlingen som i dag holder til i trange og nesten utilgjengelige lokaler, inn i et nytt bygg, slik at gjenstandene kan komme til heder og verdighet.

- Samlingen er alt for fin til å ligge bortgjemt på Rota. Bare en sjelden gang får publikum se den. Gjenstandene må frem i lyset, sier Marcussen engasjert.

Unik samling

Lingard skuteminne eies av Tore Bjørn-Hansen. Dette er en unik og omfattende sjøfartssamling som hans far, skipsmegler Egil Bjørn-Hansen, bygget opp. Det var samme mann som på 1940-tallet bygget Lyngør båtbyggeri.

Tore Bjørn-Hansen har i årenes løp fått flere tilbud om å flytte samlingen, men har så langt takket nei. Men ideen om å bygge et kystkultursenter i Vinterstøbukta, og plassere samlingen der, falt han for.

Rives

Nå rives Lyngør båtbyggeri, men mye av materialene og hele takkonstruksjonen tas vare på. Materialene skal benyttes når arbeidet med å oppføre et moderne kystkultursenter starter i august, og skal bidra til at nybygget får et maritimt preg.

I deler av bygget skal altså Lingard skuteminne få plass.

- Samlingen kommer «hjem», sier Jan Marcussen fornøyd.

Ble svært interessert

Da britene Ian og Hugh Laing kjøpte Doktorhuset i Lyngør, og senere også sikret seg Lyngør båtbyggeri på Gjeving, lanserte Marcussen ideen om et kystkultursenter på eiendommen, som en attraksjon for allmennheten. Han hadde da også med seg Tore Bjørn-Hansen på planene, og sammen inviterte de britene med for å se på Lindard skuteminne.

- De ble henrykt, forteller Marcussen.

Det ble starten på det som nå er en unik avtale mellom britene en gruppe ildsjeler. For egen regning har Ian og Hugh Laing engasjert arkitekt Kim Skaara, som har brukt lang tid på å utforme nybygget på 440 kvadratmeter.

For en symbolsk sum på 10.000 kroner årlig, som sikres med en festeavtalen med en varighet på 99 år, får kulturbyggentusiastene tilgang til tomta innerst i Vinterstøbukta, som er ei av Gjevings flotteste.

Ønsker bidra lokalt

- Det er nesten ikke til å tro. Britene kunne ha bygget leiligheter her, eller utviklet området på annen måte, men de ønsket heller å bidra til noe som vil gi positive ringvirkninger lokalt, sier Marcussen.

Spytter inn millioner

I tillegg til Jan Marcussen og Tore Bjørn-Hansen, er Hans Melbye, Arne Os, Halvor Kjørholt og Linken Apall Olsen med på laget. Alle har lang tilknytning til Lyngør- og Gjeving-området. De vil nå etablere en stiftelse som skal bygge, eie og drifte kystkultursenteret.

Nå jobbes det med finansieringen. Egil Bjørn-Hansens etterkommere, med Tore Bjørn-Hansen som forvalter av samlingen, bidrar med to millioner i startkapital, og Hans Melbye har lagt èn million kroner i potten.

- I tillegg har vi fått en testamentarisk gave på 1,6 millioner kroner, forteller Jan Marcussen.

Han er svært optimistisk med tanke på å få på plass hele byggesummen, som han anslår vil være rundt 10 millioner kroner. Nå jobbes det med søknader til flere instanser.

- Vi opplever stor interesse for planene, og også for å bidra økonomisk, sier Marcussen.

Ildsjelene er også i kontakt med entreprenører som er interessert i å bygge senteret, som vil bli et iøyenfallende landemerke i et knutepunkt der det vrimler av mennesker.

Nasjonalparksenter

I tillegg til å få et permanent utstillingssted for Lingard skuteminne, er målet at Tvedestrand kommunes nasjonalparksenter skal få plass i kystkultursenteret. Raet nasjonalpark ble vedtatt i statsråd før jul, og er ventet å gi store ringvirkninger i landsdelen, blant annet for turismen.

- Raet nasjonalpark starter jo akkurat her. Hva er da bedre enn at et informasjonssenter får plass i dette bygget, sier Marcussen.

Han forteller at Bokhotellet Lyngørporten er interessert i å bli med å drifte et slikt senter.

For øvrig er han ikke i tvil om at kystkultursenteret på Gjeving, i et av de flotteste områdene Sørlandet har å by på, vil gi både Tvedestrand og Gjeving/Lyngør et løft.

- Og en ting er sikkert: Dette blir like bra, om ikke bedre, enn det nye sjøfartsmuseet i Grimstad! sier Marcussen.

Artikkeltags