Enken ønsker verken straff eller erstatning etter dødsulykken i Gjerstad

Den tragiske arbeidsulykken i Gjerstad er nå i retten, der en 22-åring risikerer tre år i fengsel for uaktsomt drap. Men enken etter avdøde vil ifølge Agderposten verken ha erstatning eller at tiltalte skal få straff.

Den tragiske arbeidsulykken i Gjerstad er nå i retten, der en 22-åring risikerer tre år i fengsel for uaktsomt drap. Men enken etter avdøde vil ifølge Agderposten verken ha erstatning eller at tiltalte skal få straff. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ektefellen til Olav Magnus Lunden, som omkom i gravemaskinulykken i Gjerstad, vil ikke at 22-åringen som er siktet skal straffes, ifølge Agderposten.

DEL

14. februar i år skjedde en tragisk arbeidsulykke i Gjerstad da Olav Magnus Lunden omkom etter å ha blitt overkjørt av en gravemaskin.

En 22 år gammel mann står nå tiltalt for uaktsomt drap. Rettssaken mot føreren av gravemaskinen startet mandag.

Ifølge Agderposten, som dekker rettssaken, ønsker ikke enken etter avdøde at 22-åringen skal straffes. Han risikerer nemlig inntil tre års fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Enken ønsker ifølge avisen heller ikke at den tiltalte skal betale erstatning etter ulykken. Det får Agderposten opplyst gjennom hennes bistandsadvokat Susanne Moe.

Møtende bil

Den tiltalte erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han hevder ifølge avisen at han ikke hadde noen muligheter til å avverge ulykken da Lunden plutselig kom løpende opp bak maskinen som hadde begrenset sikt bakover.

I sin forklaring forteller den tiltalte at han bestemte seg for å rygge da han møtte en bil på den smale veien der de to kollegaene utførte gravearbeider, skriver avisen.

Ifølge sin egen forklaring, gjengitt av Agderposten, så han seg tilbake for å se etter eventuelle biler før han satte maskinen i revers.

At noen av de erfarne kollegene – som kjente til farene – skulle komme bak maskinen, var ikke i hans tanker.

– Jeg kommer ikke langt bakover før jeg så Olav Magnus ligge under beltet på gravemaskinen, forteller han, ifølge avisen.

– Sjekket ikke godt nok

Det kommer også fram i Agderpostens referat fra rettssaken at to av tre speil var ødelagte da sjåføren rygget, samt at det var et ryggekamera som ikke var påslått da han rygget maskinen.

Samtidig er det visstnok en intern regel i selskapet at man ikke skal nærme seg maskinen med mindre man har øyekontakt med sjåføren.

Det kommer også fram i referatet at den tiltalte 22-åringen mener han ikke kunne ha oppdaget kollegaen i det speilet som var igjen etter at to speil var blitt skadet.

– Selv med alle speil i orden – og ryggekameraet påslått, har maskinen store dødvinkler som alle rutinerte gravemaskinførere kjenner til. På direkte spørsmål innrømmer imidlertid 22-åringen at han ikke sjekket godt nok om det kom noen personer bak da han satte maskinen i revers for å slippe forbi den møtende bilen, ifølge avisen.

Den tiltalte mener for øvrig at han var litt rask da han rygget, men poengterer at Lunden burde – som en erfaren gravemaskinfører – ha holdt seg lenger unna maskinen.

Dom om et par uker

Agderposten skriver også at et av vitnene – en kollega av 22-åringen og avdøde, var på nært hold vitne til den tragiske ulykken.

– Jeg ropte med en gang jeg skjønte situasjonen. Men da hadde Olav Magnus allerede beina under beltet, refererer avisen, og viser til at vitnet mener det må ha oppstått en misforståelse da Lunden løp etter gravemaskinen for å gi sjåføren som satt i førerhuset utstyret som han mente burde følge med.

Da maskinen stanset, må Lunden ifølge vitnet ha trodd at sjåføren hadde oppdaget ham og stanset av den grunn. Men i virkeligheten hadde sjåføren stanset fordi en bil kom imot.

Dom i saken kan ventes i løpet av et par uker, skriver Agderposten.

Artikkeltags