Tingrettsdommer Daniel Løstegaard Olsen var på plass, det samme var prosessfullmektig Elisabeth Grannes sammen med sine to klienter, som ble sagt opp av Englegård. Usaklig, som rettssystemet tidligere har stadfestet. Fagforbundet i Agder ved Therese Løvseth satt på digitale tilhørerbenken, og både Agderposten og Tvedestrandsposten fulgte rettssaken via internett.

De eneste som glimret med sitt fravær var Englegård-ledelsen og brødreparet Jørn og Rune Hellevik.

Ingen på gangen

— Jeg skal ta en titt på gangen å se om de er det, sa tingrettsdommer Løstegaard før saken startet i Aust-Agder tingrett mandag.

Men på gangen var det tomt. Dermed måtte siste del av tvistesaken mellom ansatte og ledelsen på Englegård nok en gang gå uten vitnemål fra Hellevik-brødrene.

Usaklig oppsagt

I desember ble Englegård behandlingssenter stevnet for retten av to av sine tidligere ansatte, henholdsvis en miljøterapeut og en sykepleier. De mente deres oppsigelser var usaklige, og krevde oppreisning fra sin tidligere arbeidsgiver.

Englegård svarte imidlertid aldri på stevningen, og møtte heller ikke opp da saken skulle behandles i Aust-Agder tingrett i februar. Dermed ble det avsagt en såkalt uteblivelsesdom, som ga de ansatte medhold, og konkluderte med at oppsigelsene var usaklige.

— Veldig grov sak

I dag skulle dommer Løstegaard ta stilling til erstatningsspørsmålet, som ikke ble behandlet sitt. I tillegg til tapt inntekt og feriepenger, mener prosessfullmektig Grannes de ansatte bør få oppreisning for tort og svie.

— Jeg mener dette er en veldig grov sak. De blir presset til å signere oppsigelse, må gå på dagen og går to og en halv uke med lønn, påpekte Grannes under den digitale rettssaken i dag.

— Vi ble bare ledd av

Tingrettsdommeren ønsket å høre de ansattes historier under forhandlingene. De to ble sagt opp med bare noen få dagers mellomrom i august i fjor, og historiene hadde mange likhetstrekk.

De to fortalte at det var etter at de ba om et møte med ledelsen for å forbedre arbeidsmiljøet på rusinstitusjonen, at situasjonen eskalerte.

— Vi ble bare ledd av, og fikk til svar at det var vi ansatte som gjorde en for dårlig jobb, fortalte de i dag.

Det ble så vanskelig å være på jobb at de ble sykmeldte begge to. Dette var før sommeren, og da de kom tilbake etter ferien i august ble de kalt inn på kontoret til Jørn Hellevik.

— Han sa han ville snakke med meg om ansienniteten min, sa miljøterapeuten i retten.

Måtte gå bakveien

Men på kontoret ventet også storebror Rune, og agendaen var en helt annen; på bordet la en ferdig skrevet sluttavtale, og miljøterapeuten fikk ikke gå før hun hadde signert.

— Jeg ville ta den med meg hjem for å gå igjennom den med min samboer, men det fikk jeg ikke lov til, sa hun og fortalte at hun begynte å gråte og hyperventilere.

— De sa de kunne gå ut av rommet sånn at jeg fikk hentet meg inn igjen, men jeg fikk ikke gå før de hadde lest opp alle punktene for meg, sa hun, og fortalte at hun måtte gå ut bakveien og få kolleger til å komme ut med tingene hennes.

— La det frem som at de var snille

Sykepleierens historie var så og si identisk med miljøterapeuten. Også hun ble bedt om å ta «to minutter» med daglig leder Jørn Hellevik, og ble møtt med oppsigelse på bordet og press fra både Jørn og Rune Hellevik til å signere, uten noen tillitsvalgt eller annet støtteapparat tilstede.

— Jeg skjønte ikke så mye. De hadde blant annet tilbakedatert oppsigelsen, og la det frem som at de var snille, fortalte sykepleieren.

Begge de ansatte fortalte at de har vært en belastning både for dem og deres familier å plutselig bli sagt opp og stå på bar bakke.

Krever over 700.000 kroner

Prosessfullmektig Grannes poengterte at de ansatte har krav på lønn og feriepenger fra 1. september 2020 (hvor oppsigelsen blir gjeldende) frem til Care Service (morselskapet) begjærer seg konkurs 3. mars 2021, altså seks måneder.

Totalt er er det snakk om 551.040 kroner. I tillegg la prosessfullmektig ned påstand om at hver av de ansatte skal få 75.000 kroner i oppreisning.

Ifølge dommer Løstegaard vil avgjørelsen komme innen en uke.

Kravet vil sannsynligvis ikke bli innfridd

Care Service, som eier Englegård, har som nevnt slått seg selv konkurs etter at Helfo trakk tilbake godkjenning av dem som rusbehandlingsinstitusjon, og dermed snørte igjen pengesekken.

Konkursen er ennå ikke ferdig behandlet, men bostyrer Kristoffer Wibe Koch har tidligere uttalt at det ikke er mye midler i boet. Sannsynligvis vil dermed kravet fra de ansatte ikke bli innfridd, og de vil måtte forholde seg til lønnsgarantifondet på lik linje med de øvrige ansatte som mistet jobben.