- Jeg kjørte mat til noen i går som satt i karantene. Så satte jeg bare fra meg varene på utsiden, forteller Gro Skeimo, som driver Matkroken i Kilsund.

Hun har trillet brødskjæremaskinen inn på bakrommet, og smågodthyller og salatbarer er ikke tingen i disse dager. Det vaskes og det vaskes igjen.

- Jeg tenker at det viktigste vi kan gjøre nå er å være nøye med å følge de rådene vi får, slår hun fast.

Hun har gått ut på sin facebookside og tilbudt hjemkjøring ved behov, i likhet med flere andre butikker.

- Jeg må jo ta vare på kundene mine, sier hun.

Tilrettelegger for hjemmesitting

Mange bedrifter tar også grep for å bidra i en vanskelig tid.

Gyldendal åpner for eksempel det digitale læremiddelet Salaby gratis for alle skoler som ellers ikke har tilgang. Slik kan lærere som tilrettelegger for hjemmeundervisning få en enklere jobb.

Sparebanken Sør har sendt ut pressemelding om at de vil tilby personkunder som er rammet av økonomiske konsekvenser, som følge av koronakrisen, en avdragsfri periode på inntil seks måneder på boliglån. For næringslivskunder vil også banken kunne tilby avdragsfrie perioder og midlertidige tilleggskreditter ved behov.

- Vi har stengte dører, men er tilgjengelig på telefon og e-post. Vi kan også møtes etter avtale. Det er bare å ta kontakt med oss hvis noen trenger råd eller hjelp, sier banksjefen i Sparebanken Sør i Tvedestrand, Bente Christensen.

Mens Kilden i Kristiansand åpner sitt digitale arkiv av konserter og forestillinger, og tilbyr dette helt gratis til de som vil ha en kulturell opplevelse fra Kilden inn i stua hjemme.

Lokale bedrifter

Og mens enkeltmennesker sitter hjemme og kan trenge hjelp, kjemper mange lokale småbedrifter for å overleve og redde arbeidsplassene sine.

Blant bedriftene som er hardt rammet er for eksempel de som tilbyr personlig pleie og må holde stengt - og serveringsstedene.

I Tvedestrand reklamerer for eksempel både Dags, Vertshuset og Bonzo Café take-away.

- Vi hadde vel et bord med folk i går, og foreløpig to reservasjoner i dag, forteller kokk og eier Thomas Tangen på Vertshuset i Tvedestrand.

Han mener det er trygt å gå i restauranten deres når folk sitter i hvert sitt hjørne som nå.

- Så lager vi masse deilig take-away-mat. Dette er tiden for å lage restaurantfølelse hjemme, sier han.

De vurderer også fortløpende om de vil tilby hjemkjøring av mat fra Vertshuset.

- Vi ser det an hele tiden. Vi følger de restriksjonene som kommer, og tar en dag av gangen, sier Thomas.

Norrønt: dugnaðr 'hjelp, støtte'