(Telemarksavisa)

– Hvert år behandler vi mange hunder med hoggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store, og i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal hoggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura dyresykehus, i en pressemelding fra Tryg forsikring.

Det er ikke alltid lett å få med seg hva hunden er borte i ute i naturen, da er det greit å vite hvilke symptomer man må se etter.

– Et tydelig tegn kan være at hunden din hyler til ute i skogen. Et hoggormbitt kan vises i huden som to små hull eller prikker ved siden av hverandre. Om det var gift i bittet oppstår en kraftig og ofte blodrød hevelse rundt bittet som kan spre seg langs kroppsdelen som ble rammet, forklarer Kvinge.

Akutt halting og smerte.

Etter et alvorlig hoggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge.

– Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier den erfarne veterinæren.

(saken fortsetter under bildet)

Skulle ulykken være ute anbefales det å ha en hundeforsikring. For mange kan det bety en økonomisk sikkerhet dersom behandlingen blir omfattende og kostbar.

Få hunden til å slappe av

Det er lett å få panikk dersom en oppdager at hunden er bitt av en hoggorm, men for hundeeieren gjelder det å beholde roen og samtidig forsøke å roe ned hunden.

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro, og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge.