(Kragerø Blad Vestmar)

- Min beskjed til det norske folk er: Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene, sier statsminister Erna Solberg.

- Går i gal retning

- Vi har ikke mistet kontrollen, men vi har mindre kontroll enn vi ønsker, og det går i gal retning, sa statsministeren fra talerstolen.

Klokken 11.45 innkaller regjeringen til pressekonferanse om den alvorlige situasjonen.

I en pressemelding melder Regjeringen at dette er de nye tiltakene. Tiltakene er delt opp i tre deler:

  • Nasjonale anbefalinger
  • Nasjonale regler
  • Regler for regioner med mye smitte

Anbefalinger for alle i hele landet

Sosial kontakt

Anbefaling om at alle i de kommende ukene i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker. (Nytt)I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Hvis alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan møtes selv om de har mange barn.Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde to meters avstand til folk i risikogruppen. (Nytt)

Reiser

Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt. (Nytt)NB! Dette betyr i praksis at det å reise på hytta er greit, så lenge du unngår kollektivtrafikk.

Skoler og utdanning

Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet, blant annet press på kollektivtrafikken. (Nytt)Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere. (Nytt)