(Avisa Oslo)

Influenser Kjetil-André Ward (28) var på Kaffebrenneriet i forrige uke. Han bestilte en kaffe og en muffins, og fikk servert muffins på en tallerken. Men det som var overraskende for han var at servietten lå under bakverket. Men det er ikke første gangen han opplever det.

– Dette har jeg fundert over tidligere, sier han.

Han sier han har lurt på hvorfor, siden servietten som legges under maten blir skitten.

– Spesielt hvis det er mat som allerede er klissete, som for eksempel kanelboller. Da må man jo ta en ekstra serviett, men det er ikke så smart med tanke på bærekraft, sier han til Avisa Oslo.


Avisa Oslo sjekker

Avisa Oslo tok turen til Kaffebrenneriet på Grønland for å sjekke om det Ward opplever er en gjennomgående rutine hos kaffekjeden.

Når vi bestiller en kaffe og muffins får vi det på den samme måten. Serviett under maten. På kafeen kommer vi i prat med Runar Anderson (51), som er innom Kaffebrenneriet hver dag.

– Det er alltid under maten. Det har jeg opplevd på alle kaffebrennerier jeg har vært på. Jeg tror servietten legges under med tanke på hygiene.

Han sier at han har tenkt på det, men synes ikke det er så rart.

– Jeg har respekt for andres jobb, så lenge de mener det er greit, så er det greit for meg, sier han, og smiler.

Avisa Oslo var også innom Starbucks. Her lå også servietten under maten.

– Logisk forklaring

Rolf E. Wenstad er daglig leder og rektor ved Norsk restaurantskole, og har lang fartstid innenfor bransjen. Han sier dette har en logisk forklaring.

– Det er rett og slett fordi det er praktisk, og at servietten ikke skal blåses bort.

– Det er ikke noe kutyme eller skikk og bruk som sier at man skal gjøre det. Heller ikke noe servitørregler for at man gjør det.

Han påpeker at dette bare gjøres på kaffebarer, og ikke på restauranter.

Reidar Helliesen er ekspert på skikk og bruk. Også han har fundert over praksisen.

– Bakervarer kan være klissete, og mange steder bruker man ikke asjetter, dermed er servietter eneste mulighet man har for å holde rundt maten, sier han.

Faller mellom to stoler

Han påpeker at bakverk faller mellom to stoler. Tradisjonelt har det vært kultur for å sitte ned og spise på en kafé eller et bakeri.

– Men nå har også kafeer blitt en del av takeaway-kulturen. Dersom man vil ta med bakverket man kjøper, får man enten det i en serviett eller i en pose, med serviett, sier han til Avisa Oslo.

Men at noen har valgt å legge serviett under maten kan ha naturlige forklaringer.

– Det kan være rent praktisk, da har du alt på ett sted. Dersom man ikke får skje eller gaffel til å spise med, kan man holde rundt bakverket med serviett og spise den, sier han.

Men på et konditori vil det være naturlig at man for eksempel har kaken rett på tallerken, sier han.

Hos Espresso House er dette ikke tilfelle. Her får man maten rett på tallerken.

– Hos Espresso House ønsker vi å bidra til å ta vare på miljøet, og derfor serverer vi ikke mat oppå en serviett. Hvis en gjest ønsker serviett ligger det tilgjengelig i kasseområdet, sier Cathrine Skeie, markeds- og kommunikasjonsansvarlig hos Espresso House Norge.

– Ekstra service

– Vi legger på serviett med en klype til våre gjester når de kjøper med noe å spise som en ekstra service. Når man velger å sitte inne, legger vi bakervaren på servietten av den enkle grunnen at den ikke skal falle av når kunden går for å finne seg en sitteplass, sier Marit Toverud, markedssjef i Kaffebrenneriet.

Kjetil-André Ward skjønner godt forklaringen.

– Det var egentlig det jeg tenkte meg, men akkurat i dette tilfelle så var vi inne og der var det mindre vind enn ute, sier han, og ler.

LES OGSÅ: