Kulturutvikling i Tvedestrand

Trafostasjon:  - I den senere tid har det vært foreslått fra flere av Tvedestrands kunstnere å lage bygget om til galleri. Noe som er en glimrende ide og som har vært prøvd ut flere steder med stort hell. (Arkivfoto)

Trafostasjon: - I den senere tid har det vært foreslått fra flere av Tvedestrands kunstnere å lage bygget om til galleri. Noe som er en glimrende ide og som har vært prøvd ut flere steder med stort hell. (Arkivfoto)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jeg leser i Tvedestrandsposten lørdag 30.10 at Atle Goutbeek og Geir Byvold viser interesse for det gamle trafohuset mellom Prix og Br.Vatne. I utgangspunktet synes jeg dette er kjempeflott. At Tvedestrand har to unge mennesker med denne type initiativ og pågangsmot.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Leserbrev At de ikke hviler på laurbærne men søker å utvide sin bygningsmasse er god business og viser at disse gutta har en moderne stil med kraft og tæl.

Men så synes jeg det er på tide å løfte fram det faktum at folk ikke lever av brød alene, men også trenger kultur. Slik jeg ser det er Tvedestrand en temmelig mager kulturkommune. Vi har en kulturskole og vi har kor og korps. Og biblioteket får nye lokaler. Men vi har ikke en god konsertsal (rådhuset kan dessverre ikke sies å være nettopp det), vi har ikke et offentlig galleri, vi har ikke kino og vi har ikke noen jazz/rock klubb og fremdeles ikke noe kulturhus selv om tanken har vært her siden midten av 70 tallet !

Gang på gang har vi sett at bygg som ville være godt egnet til noen av disse formålene går til privat næring. Nupen bygget kunne blitt et fantastisk galleri for byen. Likeledes det som Atle og Geir nå har laget til Kontrast. Loggen var egentlig kino og kunne godt vært rockeklubb. Nå blir der leiligheter.

Dette er IKKE ment som kritikk mot næringsdrivende. Men jeg ser det som en politisk trend å fokusere på næring framfor kultur, noe jeg tror kan være ødeleggende for Tvedestrand i et langsiktig perspektiv.

Dersom det er ønskelig at folk i Tvedestrand skal trives i byen og leve her, ikke bare sove, så trenges det et bredt og godt kulturtilbud. Kulturtilbud kan selvfølgelig kombineres med næringsvirksomhet om forholdene legges til rette for det, og til gjensidig berikelse. Men det går noen grenser. La meg belyse dette gjennom følgende sitat:

«Når [Gro] snakker om norsk gjestfrihet, burde hun heller si norsk butikk. Hun har ikke lest nok kulturtekster til å vite at det er forskjell på gjestfrihet og hotellvirksomhet.»

[G. Johannesen]

Nå gjelder det trafobygget. Første gang jeg kom til Tvedestrand i 1995 var jeg på utkikk etter et øvingslokale for rockeband og trafo bygget forekom meg ypperlig egnet. Den gang var det helt uaktuelt. (Etter noen år med leiting fikk vi takket være forhenværende kultturskolerektor Astrid Holum og samtidige kultursjef Schenkel(?) plass for øving i kjelleren på Middelskolen.)

I den senere tid har det vært foreslått fra flere av Tvedestrands kunstnere å lage bygget om til galleri. Noe som er en glimrende ide og som har vært prøvd ut flere steder med stort hell. Nå vet jeg ikke om det kanskje er nettopp galleri Goutbeek og Byvold har tenkt seg, men ser for meg muligheten av at historien nå vil gjenta seg og nok en mulighet for kulturutvikling forsvinner.

Det blir jo opp til Tvedestrands politikere å bestemme skjebnen til dette bygget. Muligheten av å tenke kultur er tilstede. De vil selvfølgelig ha dekning i sin egen kommuneplan. Noen enkle eksempler:

4.8 KULTURELL UTVIKLING

Kultur har både en egenverdi, og er et viktig fundament for utvikling av moderne bosamfunn. Uten kulturell identitet og variert tilbud med god kvalitet, vil konkurransekraften i forhold til framtidig bosetting være betydelig svekket.

? Kommunen skal arbeide for å etablere flerbrukshus i sentrum.

Målsettinger:

*Bysentrum skal fremstå som: Et attraktivt sted for ungdom.

Jeg vil oppfordre våre politikere til å ha dette i tankene når beslutninger skal tas. Håper videre at Atle Goutbeek og Geir Byvold fortsetter å utvikle sin næring, men at trafobygget blir et kommunalt bygg med galleri m.m.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags