Engelskmennene svarer på kritikken

lyngør: - Om det nå har seg slik at Lyngørsamfunnet ikke har et ønske om å utvikle seg i denne retning, så tar vi det til etterretning og lar vår eiendom hvile til eventuelt fremtidige generasjoner ønsker å foredle tomten til ny bruk, skriver Ian Laing.

lyngør: - Om det nå har seg slik at Lyngørsamfunnet ikke har et ønske om å utvikle seg i denne retning, så tar vi det til etterretning og lar vår eiendom hvile til eventuelt fremtidige generasjoner ønsker å foredle tomten til ny bruk, skriver Ian Laing.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevVi har blitt gjort oppmerksomme på en del artikler i lokalpressen og sosiale medier i det siste, og vi er svært lei oss over tonen i disse skriveriene og uroen dette har skapt blant våre naboer og venner.

Les også: Om den store saken - som ble usynlig?

Jeg og min bror er de samme engelskmennene som forelsket oss i Lyngør mange år tilbake, og vi er nå i ferd med å investere mye i å oppgradere et av Lyngørs hus til et sted som er godt rustet til helårsbruk.

Vi kjenner oss ikke igjen i det som har blitt publisert, og vi håper med dette brevet å kunne tydeliggjøre vår tankegang.

Les også: Nei til all utvikling

Grundig restaurering

Vi har i første omgang brukt mest tid på å restaurere Doktorhuset og de historiske bygg som finnes på tomten på en sympatisk og grundig måte, slik at vi kan ta imot besøkende og gjester året rundt i Lyngør. Dette er et prosjekt vi antar at tar rundt tre år å fullføre.

I juli vil vi få overlevert nøklene til den nyrestaurerte låven, og vi håper at våre naboer vil møte oss på innvielsen så alle kan komme og se hva som er gjort. 

Hovedhuset trenger oppgradering

I løpet av det kommende året vil vi ta fatt på restaureringen av hovedhuset, som sårt trenger en oppgradering. Til slutt ser vi for oss å pusse opp Bryggerhuset og hageanlegget.

Våre første tre år på Lyngør er vi altså omgitt av en byggeplass. Vi beklager all støy og ulemper som prosessen med å verne og oppgradere en del av øyas kulturelle arv forårsaker.

Vi har hele tiden vært klare på at når dette prosjektet er ferdig, vil husene være i hyppig bruk, ikke bare av vår familie, men også for bruk som gagner fellesskapet på øya og beriker lokalsamfunnet.

Les også: Erling Holm refset folk på «usosiale medier»

Flere ideer

Noen av de tidlige ideene som ble luftet ser dessverre ikke ut til å være gjennomførbart rent praktisk, slik som skole for lokale elever eller legekontor for min bror.

Men vi har fortsatt en hel del ideer for bruken av huset som inkluderer huset som destinasjon for besøkende seilklubber, forum for kulturelle seminarer og kurs.

Tomten har potensiale til å bli en flott skulpturpark, og familiens store interesse for musikk ligger til grunn for at vi allerede har invitert en britisk gruppe til å holde konsert i juli 2016, da vi også håper å kunne invitere til åpningen av et nyrestaurert hovedhus.

Berike øylivet

Når vi endelig har ferdigstilt alle disse prosjektene i 2017, så vil jeg tro at mange flere ideer til eventer og tiltak som kan berike øylivet ytterlige kan bli realisert.

Vi ønsker å kunne bygge gradvis på den velviljen og generøsiteten som vi har opplevd på øya, og bidra til å realisere det store utvalget av ideer og vyer som så mange bidrar med for øysamfunnets beste.

Les også: Vil politikerne tillate 20 nye boliger og fritidsboliger i Lyngør?

Tålmodighet

Alle ideer er altså hjertelig velkomne, men vennligst vær tålmodige. Det er noe begrenset hva vi kan få til fra en byggeplass, og vi behøver oppmuntring, støtte og veiledning fra øyboerne til å forstå hvordan ting gjøres her.

Når det er sagt, ber vi også om forståelse og respekt for at dette er et privat hjem og ikke offentlig eiendom.

Les også: - Mange føler seg lurt

Deler av eiendommen regulert til utbygging

Med kjøpet av husene på øya fulgte det med en stor tomt på rundt hundre mål. Deler av denne tomta, med utsikt over Lyngørsundet, er allerede regulert for utbygging, noe som er underkommunisert  til nå i omtalen av saken.

Vi vil helst ikke rasere den ikoniske horisonten over den eksisterende bebyggelsen, så vi ba våre lokale rådgivere undersøke en annen tilnærming i samarbeid med kommunen. 

Vi vil bevare landskapet slik det er bak hovedhuset, og har spurt om det heller kan være muligheter for nye hus på motsatt skråning. Slik kan vi unngå at ny bebyggelse blir synlig fra sundet. Hvis et slikt prosjekt er fornuftig utformet, så kan det også medføre flere fordeler, som for eksempel bedring av allmennhetens tilgang til fjæra og naturparken utenfor.

Vi har alltid understreket at vårt ønske er at alle slike hus skal bygges til en standard som er egnet for helårsbosetting, og vi håper å kunne bidra med å tilføre øya eiere som benytter seg av det 21. århundres endrede jobbvaner, der man kan ta med seg sitt arbeid uavhengig av lokalisering. Dette vil kunne reversere trenden med fallende andel bofaste.

Les også: Sterke reaksjoner på Lyngør-planer

Overlate til neste generasjon?

Hvis en reguleringsplan for et rimelig antall kvalitetsboliger skulle være mulig sett fra kommunens og fylkets side, vil vi engasjere oss i en omfattende høring om alle aspekter før noe blir bestemt.

Men hvis en slik omregulering ikke er gjennomførbar, overlater vi eiendommen til neste generasjon som selv kan velge når det er riktig å igjen stille spørsmålet om hvordan man skal sikre en levende fremtid for de som velger å leve året rundt i denne vakre og innbydende delen av Norge.

Dette er altså essensen av det vi håper å diskutere på en åpen og høflig måte i månedene og årene fremover.

Vi har som engelskmenn ankomment øya og følt oss veldig velkomne og hjemme her, og vi vil ikke gå til verks med planer uten en samhandlende fremgangsmåte.

Priviligert

Vi har sagt fra starten av at vi føler oss enormt privilegert som kan ta vår plass ydmykt ved siden av familiene på øya som har sterke røtter her, og at det aldri har vært vår hensikt i å ødelegge noe av det som gjør dette stedet så spesielt.

Når det er sagt, så har vi også erfaring fra hvor vanskelig det kan være å opprettholde bærekraftige og vitale utkantstrøk i våre hjemtrakter, når den yngre generasjon trekker mot større steder.

Hvis det vi nå hører er et ønske om å møte disse utfordringene på en konstruktiv måte, så har vi sagt fra begynnelsen at vi gjerne diskuterer planene i en åpen og konstruktiv dialog.

Men om det nå har seg slik at Lyngørsamfunnet ikke har et ønske om å utvikle seg i denne retning, så tar vi det til etterretning og lar vår eiendom hvile til eventuelt fremtidige generasjoner ønsker å foredle tomten til ny bruk.

God sommer til dere alle.

Vi kjenner oss ikke igjen i det som har blitt publisert, og vi håper med dette brevet å kunne tydeliggjøre vår tankegang.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags