Gå til sidens hovedinnhold

De har aldri hatt seilbåt før: Nå drar ekteparet på jordomseiling med to hunder

Artikkelen er over 2 år gammel

Ekteparet Karl Arve (63) og Marit Fagervik (57) setter seil ut fra havna i Tvedestrand i mai. Sammen med sine to hunder skal paret reise jorda rundt. De har satt av to - tre år til eventyret.

-Hvorfor drar dere på jordomseiling?

-Det er jo lurt å gjøre noe sånt mens man fortsatt kan gå, man skal jo leve dette livet, kommer det fra Marit.

Karl Arve nikker. Det er de to, hundene og verden.

Jakt på ektepar

Vi skal noen timer tilbake i tid. Nede i havna spotter vi en seilbåt som bærer navnet Chansen. Båten er bygd i Frankrike og hører angivelig til typen «Kendo».

-Hallo, noen om bord?

Ikke noe svar. Men en mann som står på brygga like ved, vet råd. Det er ikke turister dette her, ekteparet som eier båten bor oppe i gågata, og de gjør seg klar for jordomseiling(!)

I tredje etasje, over «Happy Time» i sentrum, lokaliserer vi to muntre sjeler som bekrefter.

-Joda, vi reiser på jordomseiling mellom 18. og 19. mai, kommer det fra kapteinen Karl Arve (63) og Marit Fagervik (57).

Vi bes hjertelig inn.

 

Hunder med på siste reis

-Vi flytta fra et småbruk i Nord Norge på 900 mål og hit til Tvedestrand i fjor høst. Det er uvant å bo i by, og klimaet er fortsatt veldig nytt, men vi trives. Nå skal sønnen vår leie ut leiligheten mens vi er borte. Men når vi kommer tilbake skal vi bo her igjen, forteller paret.

Opprinnelig kommer de fra Meløy i Nordland fylke.

Med seg på turen tar de også med seg to matroser, rettere sagt hunder. Rocky på 12 år er en real gatemix, det samme er Luna på 9 år.

- Jeg regner med at dette blir deres siste reise, og at de kommer til å dø innen vi er hjemme igjen, men med skal de, sier kona.

 

Kan ikke engelsk

-Er dere redd for noe i forhold til reisen?

-Neida, vi tar dette som det kommer. Men jeg tenker litt på språket, for jeg kan jo ikke engelsk, kommer det fra Karl Arve.

-Men det kan jeg, smiler kona.

Hun får rollen som tolk på ferden.

- Også har vi jo den derre Googelen, så når det er snakk om beskjeder til havnevakta på fransk, så får jeg vel bruke translator da, ler han.

Flere år på reise

Hele rigget av båten har til nå kostet ekteparet 200.000 kroner. Men, den er ikke helt i «havn» ennå. Fortsatt gjenstår en del.

Til uka skal de installere vindmåler og sørge for tilstrekkelig tauverk. Vindror og bunnventiler skal de skifte på veien.

-Jeg har vært fisker i 46 år, jeg solgte båten i fjor og spurte kjerringa om vi ikke skulle kjøpe seilbåt.

Sakte, men sikkert har de gjort båten klar for jordomseiling. I Tvedestrand bor også sønnen deres, svigerdatter og barnebarnet Eva på 9 år.

- De må jo komme å besøke oss på veien, for vi blir jo borte i to - tre år, og det blir lenge uten å se familien, forklarer paret.

 

75 poser kaffe

De er nå i full gang med å proviantere.

-I går kjøpte vi 75 poser med kaffe. Noe boksmat blir det, og en del tørrmat. Dessuten har vi fryser ombord, jeg flatpakker det vi kan, og så får vi fylle opp det vi trenger i havn, smiler Marit.

Før Karl Arve ble fisker, var han kokk. Derfor er det innført en innholdsliste over hva som til enhver tid er om bord av varer på en tavle, og hver pose kaffe og hver boks skal strykes av underveis.

- Da vet vi hva vi trenger å handle inn av hver vare når vi kommer i havn, sier han.

Klær, må man jo også ha.

- Man har jo en tendens til å pakke for mye, men jeg prøver å styre meg. Undertøy kan vi vaske underveis, og det er bygd et lite rom med kleshyller om bord for praktisk oppbevaring. Resten kan vi få vaska når vi er i havn, sier Marit.

 

Lutefisk på Kanariøyene

-Har dere hele ruta klar?

-Haha, neida. Det tar vi etter hvert, men rundt jorda skal vi! Vi reiser ut fra Tvedestrand, videre til Danmark, videre til Kiel, Hamburg, mot Frankrike og til Spania og Middelhavet. Her skal vi være i 14 dager, og jula skal vi feire på Kanariøyene, vi har allerede bestilt lutefisken, ler Karl Arve.

- Og hvordan bestiller man egentlig lutefisk til jul på Kanariøyene fra båt?

- Jo det skal jeg fortelle deg, du har noen gode kompiser som du bare forteller skal ta med seg lutefisk når de skal på ferie, dermed er julaften sikra, gliser Karl Arve.

Paret giftet seg i 1992, bryllupsbilde henger sågar i seilbåten. De er slettes ikke redd for at en jordomseiling skal sette ekteskapet på prøve.

- Neida, han der har fiska i alle år nikker kona mot mannen, og jeg har fiska sammen med han de siste seks åra. Vi er vant til å være på sjøen sammen, smiler Marit.

 

Vant til uvær

Uvær tar de også med stoisk ro.

- Det er klart det kan blåse opp, men når vi vet dårlig vær kommer, holder vi oss i havn. Men skjer det noe uforutsett underveis, skal vi nok klare oss. Når man er vant med fiske i Nord Norge, er man også vant til vær. Hvis vi skulle holdt oss inne når det var meldt frisk bris der oppe, så hadde vi jo aldri kunnet gå på havet i nord, ler Karl Arvid.

Men seilbåt har de altså ingen erfaring med.

- Fiskebåt kan jeg, men det å seile blir nytt for oss begge. Vi lærer underveis, sier Karl Arve.

Vi går sammen med paret fra huset i gågata og ned på brygga. Bikkjene rusler vant over landgangen på hjul som hviler på bryggekanten.

- Jeg har ikke funnet lignende båt i Norge. Jeg mener den er bygd i 1983, den er gammal akkurat som oss. Den het Chansen allerede da vi kjøpte den, og det passer jo fint til det vi nå skal ut på, ler kaptein Karl.

 

Kommentarer til denne saken