Da Hovedgata skulle rustes opp i forbindelse med Byløft i 2015/2016, benyttet kommunen samtidig anledningen til å skifte ut kloakkrørene i gata. Den offisielle innvielsen av den nye gata var i juni 2016. Da hadde man ikke bare klart å komme i mål til riktig tid, men i tillegg gjort jobben fem millioner kroner rimeligere enn budsjettert.

Men, som det heter, shit happens.

Pottetett

Det fikk innehaveren av Nynorsk Antikvariat, Arne-Ivar Kjerland, nylig erfare.

Han kjøpte i vår bygget på hjørnet av Holgata og Hotellkleiva, også kjent som «Buddy», etter navnet på puben som holdt til her for noen år siden. 1. juli flyttet han antikvariatet sitt inn her.

Da toalettet i bygget gikk helt tett for et par uker siden, og det ble klart at problemet måtte ligge utenfor bygget, kontaktet han kommunen.

Måtte lete

Forklaringen viste seg å være at kloakkrøret fra bygget var koblet til et rør som ikke gikk ut på det kommunale kloakksystemet, men derimot endte i ingenting, rett i bakken.

- Vi måtte lete en stund før vi forsto hva feilen var, forteller teknisk sjef i kommunen, Anton Thomassen.

Stått tomt

Han forklarer at det gikk to rør ut fra bygget, og at den forrige eieren hadde fortalt entreprenøren hvilket av disse to rørene som skulle benyttes, da rørene ble koblet om under oppussingen av gata. Det viste seg altså å være feil rør som ble koblet på.

- Og siden bygget knapt har vært i bruk før antikvariatet flyttet inn her i sommer, ble ikke feilkoblingen oppdaget før nå, sier Thomassen.

-Misforståelse

Han beskriver feilkoblingen som en kjedelig hendelse, der ingen kan klandres direkte.

- Her har det skjedd en misforståelse i ett eller annet ledd, og nå er det ordnet opp i, sier han.

Hva det kostet, og hvem som skal ta regningen, er enda ikke avklart. Thomassen ser ikke bort i fra at det kan bli en deling mellom kommunen og entreprenøren som hadde jobben med utbedringen av gata.

Arne-Ivar Kjerland sier han er veldig fornøyd med kommunens håndtering av saken, og at han utover det ikke har noen kommentar.