(Siste)

– Vi registrerer at flere og flere opplever å få sine robotgressklippere stjålet. De finnes i mange kategorier og prisklasser, der de dyreste gjerne koster helt opp mot 20.000 kroner. 

Det sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

De aller fleste kommer med egen basestasjon hvor de kan trille bort og lade seg selv når batteriet nærmer seg tomt.

– Tyvene går bare rett inn i hagen til folk og tar dem med seg. I enkelte tilfeller rapper de med seg basestasjonen i samme slengen. Slike tyverier foregår gjerne midt på dagen, sier Setnes.

De dyreste modellene representerer store verdier som tyver lett kan omsette videre.

Men det er ikke bare robotgressklippere som er i ferd med å bli populære tyverigjenstander. I sommer er det registrert en kraftig økning i antall tyverier av varmepumper i Danmark. 

– Dette er en trend vi frykter vil bre seg til Norge også. Tyvene går gjerne etter de dyreste modellene, og de fleste blir stjålet i tidsrommet fra de er levert på en boligadresse til de er montert. Men vi ser i Danmark at kjeltringene heller ikke nøler med å gå rett på en ferdigmontert utedel av en vanlig luft-til-luft varmepumpe, som er den mest vanlige typen i Norge, uttaler Øyvind Setnes.

Tyvene går bare rett inn i hagen til folk og tar dem med seg.

Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring

 

Han forklarer at tyvene skrur løs varmepumpa, kapper slangen, tar ut støpselet, løfter den inn i en bil og stikker av.

Setnes oppfordrer alle eiere av varmepumper til å notere seg serienummeret. 

– Mange fabrikanter har et sporingssystem, men det krever at man registrerer serienummeret hos dem. Da vet de hvilket serienummer som står på hvilken adresse. I tilfelle tyveri har man da et system som skal forhindre at installatører monterer en stjålet varmepumpedel, sier han. (ANB)