(Siste)

Mange kjenner seg igjen i skuffelsen vi føler når vi ser at fargen på den nymalte stueveggen ikke lever opp til forventningene. Den fargen var jo så fin på veggen hos en venninne, i interiør-bladet, på bildet på Instagram eller på fargelamellen du fikk i butikken. Hva kan ha gått galt?

– Det er nødvendigvis ikke noe feil med malingen, men det skorter trolig litt på forberedelsene. Det sier malermester og fargeekspert Ole Andreas Klaveness.

– Farge er reflektert lys, og derfor forandres fargene med hvilket lys det er i rommet. For å kunne vurdere ulike farger, er du helt avhengig av at fargene betraktes i det lyset de skal leve i, sier han til ifi.no.

Forskjellen mellom dagslys og kunstig lys er også stor, og det har med lysets fargetemperatur å gjøre. Bruk kunstig belysning med mest mulig naturlig fargetemperatur, og unngå LED-lys med blåskjær, hvis du ikke er ute etter en spesiell effekt, anbefaler Klaveness.

Malermester Roger Fridheim hos Flügger legger til.

– Mal opp fargene du vurderer på veggen eller på store ark eller plater. Sett fargene alene og ved siden av møbler og gjenstander i rommet. Det lønner seg å se på fargen både i dagslys og i lampelys.

Forskjellen mellom fargelamellen du finner i et fargekart og fargen på veggen, kan være stor. De rene, klare fargene forsterkes, og vi bør derfor velge en lamell der fargen ser mer skitten ut – det vil si at den har mer svart i seg.

Saken fortsetter under bildet.

Fargen vil også kunne påvirkes av de andre fargene som finnes i rommet. Farger i naturen utenfor, i omgivelsene og på gjenstander i rommet kan gjøre at veggfargen oppfattes gulere, grønnere, blåere eller rødere.

– Ved fargesetting er det viktig å ta hensyn til både farger, tekstiler og gulv. Vær også klar over at det er stor forskjell på et oljet og et lakkert gulv, sier Ole Andreas Klaveness.

– Å velge farge er ikke det samme som å kjøpe en hamburger der du går fort inn og fort ut av butikken. Det krever litt tid å skape et fint interiør, og du må tenke godt gjennom de ulike valgene, sier Fridheim.

Gå gjerne litt bredt ut for å finne den stemningen du ønsker å skape. Bli inspirert av fargekart, utstillinger, bilder på nettet eller besøk hos naboer og kjente, og vurder mange ulike farger og nyanser av farger.

– Tenk på at en gulfarge trekker enten mot rødgult eller grønngult, og at en blåfarge vil trekke mot grønt eller rødt, sier Ole Andreas Klaveness.

Det trenger ikke å være vanskelig eller kostbart å teste fargen før du maler hele rommet.

I mange butikker og kjeder kan de brekke maling på små bokser, slik at du kan teste flere ulike uten at det behøver å koste så mye. (ANB)

Fakta om farger:

  • Fargeprøver er ofte laget på blankt papir, men om underlaget er matt vil det gi en helt annen opplevelse. Jo mattere flaten er, dess hvitere og lysere blir fargen. Dette vil merkes mer jo mørkere fargen er.
  • Fargen vil også påvirkes av hvilke farger som er rundt omkring. En stor rød sofa, gule gardiner og gulvets farge osv., vil også kunne sette sitt preg også på veggen. Måten fargene påvirkes av hverandre blir kalt fargeinduksjon.
  • En annen viktig faktor er lyset. I butikken er stativene med bitte små prøver av ulike kulører, lyst opp av tilnærmet dagslys, slik at kunden skal kunne gjøre et riktig valg. Men hjemme hos kunden skal kuløren også fungere i skumringen, i kunstig belysning fra mange lyskilder, og ved daggry, en snørik vinter og om sommeren når lyset siles gjennom bladverket til treet utenfor. Fenomenet når farger forandrer farge ut fra belysning, blir kalt metameri.