(Siste)

Det har kanskje blitt flere selskaper og fester enn godt er i julen. Med det følger også søl, flekker, skitne ovner og kanskje tette rør. Nå som julen er over og vi har gått inn i et nytt år, er det på tide å hamle opp med sporene julen har etterlatt seg, skriver ifi.no.

Her er noen tips som kan hjelpe deg å ordne opp etter julens eskapader:

Rengjør ovnen

Innbrente matrester og skitne ovnsvinduer er det mange som sliter med etter julens matlaging. Det er ikke et spesielt vakkert syn.

Derfor bør du sette av noen minutter til å rengjøre ovnen på nyåret, så slipper du unødvendig matos og lukten av brente matrester. Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og tar mer tid.

Det finnes gode spesialmidler beregnet på rengjøring av ovn. Siden det sitter fast mye fett og sot, er det lurt å bruke et relativt kraftig rengjøringsmiddel. Rengjøringssprayer er en effektiv og enkel måte å få ovnen ren på. Bare spray på, la det virke litt og tørk av. Deretter bør du skylle av med rikelig mengder vann.

Åpne rørene

I julen både lager, spiser og kaster vi store mengder mat. Men store mengder fett forsvinner også ned i kjøkkenvasken. Dette kan føre til tette rør.

 

Opplever du det etter julens utskeielser, bør du reagere raskt. Tette rør kan nemlig forårsake vond lukt, tiltrekke seg rotter og i verste fall føre til vannskader.

Det finnes flere effektive avløpsåpnere og proppløsere som kan redde rørene når de er helt tette. Flytende avløpsåpnere er stort sett tyngre enn vann, og synker ned der proppen er og løser den opp. De er enkle å bruke og skader ikke rørene.

Fjern flekkene

Fett, kaffe, rødvin og stearin setter stygge flekker på bord, duker, tepper og puter. Det beste er å ta flekkene mens de fremdeles er våte, men det finnes også gode flekkfjernere du kan bruke i etterkant.

 

Et smart tips, særlig hvis det er snakk om flekker fra fett eller stearin, å starte med en møbelrens som trenger inn i treverket, tekstilet eller teppet først.

Deretter kan du bruke et flekkfjerningspulver som absorberer fettet og trekker det ut fra overflaten. Er det kaffe, te eller vin som er fienden, kan du bruke vann før du trår til med flekkfjerningspulver. Det finnes også egnede flekkfjerningssprayer.

Skal du fjerne flekker fra et teppe, er det lurt å sjekke med produsenten hva teppet tåler. Noen tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det. Vil du bruke en flekkfjerner, velg en som er spesielt utviklet til bruk på teppe, og som ikke bleker eller ødelegger fargene. (ANB)