(Siste)

Vask vekk vinterens skitt og møkk før du steller i stand uterommet for sesongen. 

En god vask er det beste vedlikeholdet du kan utføre, og gjør at det kan gå lenger tid før du må rense og beise på ny. 

– Terrassen kan se ren og pen ut, men når du vasker den, ser du hvor møkkete den egentlig er blitt over vinteren, sier Morten Fehn, malermester hos Jordan. 

Bruk et mildt rengjøringsmiddel beregnet for vedlikeholdsvask. Det fjerner skitt og møkk, men sliter ikke på overflatebehandlingen og er lett å skylle av. Selve vaskingen er fort gjort og krever lite utstyr.

Saken fortsetter under bildet.

– Start med å feie terrassen, slik at du fjerner bøss og løst smuss, sier Fehn til ifi.no.

Deretter blandes rengjøringsmiddel i en pumpekanne eller lavtrykksprøyte og dusjes ut på terrassen. Er det en varm og solfylt dag, kan smussfjerningen gå lettere hvis du fukter treverket litt på forhånd. Ellers er lett regnvær det beste vaskeværet.

– La middelet virke litt før du går på med mekanisk fjerning. Bruk en vaskekost og skrubb overflaten. Det er viktig å ikke la kjemien tørke inn, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Arbeid gjerne over mindre områder av gangen. Skyll så med godt med vann fra hageslangen. Det er lett å tro at høytrykksmaskinen er det enkleste verktøyet, men faktum er at jobben er lettere og fortere gjort med vaskebørste og hageslange. 

– Du trenger mye vann for å få skylt flaten godt nok, og hageslangen gir mer vann enn høytrykksvaskeren. Derfor er den et bedre valg, med mindre du har en industrivasker, sier Thomas Sundmoen, teknisk servicesjef hos Flügger. 

Etter at du har vasket terrassen og bordene har fått tid til å tørke, ser du lett om overflatebehandlingen holder ett år til, eller om du bør beise i år igjen.

– Ser terrassebordene tørre ut, eller du ser at de har begynt å sprekke opp, er det på tide med ny overflatebehandling. Du kan også se om regnvann perler seg på overflaten eller trekker inn. Trekker fukten inn, bør plattingen behandles, anbefaler Morten Fehn. 

Terrassebeis har normalt et vedlikeholdsintervall på opptil 3-4 år. Hvor raskt og mye behandlingen slites kommer an på både været og hvordan terrassen er plassert. En tommelfingerregel kan være å vaske terrassen hvert år og beise den annethvert år. 

Før du beiser for andre gang, kan plattingen med fordel nullstilles ved at den renses fri for gammel beis, ned til bart treverk før ny beis påføres.

Husk: Et godt vaskemiddel løser opp skitt og smuss. Bruk mye vann til å skylle. (ANB)