(Siste)

– Vi ser en klar trend i at flere ønsker mørkere og mer dramatiske gulv enn tidligere. Det er et skifte i bruk av farger i hjemmet, og mange ønsker mer dybde og personlighet i interiøret. Vi ser mye varme farger og spennende mønstre, sier Ingeborg Bigum Borgen hos Tarkett.

Hun tror den økende etterspørselen etter mørke gulv henger sammen med trenden om lunere og mer personlige interiør ellers på interiørfronten.

– Interiørtrendene har endret seg, og vi har roet ned med mørkere og mer dempede farger. Med rolige omgivelser blir det enklere å tilpasse mørke gulv, og folk tør å eksperimentere med både farger og mønster på nye måter, sier Bigum Borgen.

Lene Lillejord hos Gerflor ser særlig tendensen blant de yngre som skal legge gulv.

– Ja, vi ser at de yngre ofte går for mørkere gulv. De tør litt mer. Det går blant annet en god del mørk brun laminat, sier Lillejord til ifi.no.

Hos Pergo ser de også at flere enn før er interesserte i å prøve seg med litt mørkere farge på gulvet.

– Mørke gulv tilfører karakter og personlighet til interiøret. Kombinert på den rette måten kan de faktisk også få rommet til å virke større, sier John-Magne Pedersen, daglig leder hos Pergo Norge.

Han ser en tendens mot varmere farger i interiøret.

– Trenden utvikler seg mot varme farger, mye takket være comebacket av 60- og 70-tallet, sier Pedersen.

Ingeborg Bigum Borgen tror flere har blitt litt mer vågale også når det kommer til valg av gulv.

– Mørke gulv er et statement! Et vakkert, mørkt gulv setter et spesielt preg på hjemmet vårt, og skaper en dybde og intensitet i interiøret, sier hun.

I tillegg til å gjøre mye for interiøret estetisk, påpeker Bigum Borgen også noen praktiske sider ved å velge mørke gulv.

– Vi ser spesielt bruk av mørke gulv i inngangspartier. Dette er en god løsning, da de mørke gulvene tilgir mer skitt enn de lyse. Men husk på at mørke gulv krever sin plass, så de passer ofte best i større rom. Vi ser blant annet en økende trend med mørkere parketter i store, åpne løsninger som stue/kjøkken, forteller hun.

Hun kommer med et siste tips til dem som vurderer mørke gulv:

– Mitt beste tips er å tørre det! Gulvet tilfører interiøret noe ekstra, og ingenting er rett eller galt – alt er lov! (ANB)