Her er den største brannfellen

- Vi ser mye tørrkoking i forbindelse med stressperioder som julestria, sier Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende.

- Vi ser mye tørrkoking i forbindelse med stressperioder som julestria, sier Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er på komfyren de fleste brannene starter.

DEL

(Siste) Komfyren er den hyppigste brannårsaken i hjemmet, og åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen. Antent fett og matvarer i panner og gryter er hovedårsakene til at branner oppstår.

– Det meste du har i panna er brennbart, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med stressperioder som jula er for mange. Det sier Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende Forsikring. Han forteller at de har sett branntilløp med skjærefjøl, plastbeger og tørkerull på komfyren.

– Det er jo veldig kjedelig om du skrur på feil plate, uttaler Skjerping.

– De fleste komfyrbranner skyldes glemsomhet, ikke tekniske feil ved produktet. Typisk for jula er også mange smultbranner og brann i ribbefett, bekrefter Yngve Høvig som er skadesjef på bygning og eiendom i Frende.

Bare to av ti nordmenn vet at komfyren er den hyppigste brannårsaken i hjemmet, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det var ingen god idè å koke egg natt til søndag.

Det var ingen god idè å koke egg natt til søndag. Foto:

En rapport fra DSB viser at elektrisk årsak og feil bruk av elektrisk utstyr står for 25 prosent av alle dødsbranner, med tørrkoking som største underkategori med 8,6 prosent. Mørketallene er store fordi mange branner har ukjent årsak.

– En typisk komfyrbrann skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv, forteller Yngve Høvig.

«Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep i forsikringsbransjen. De fleste oppstår naturlig nok natt til lørdag og natt til søndag.

– Mange branner starter når folk skal ha nattmat påvirket av alkohol. Men det er billigere å kjøpe seg en matbit på vei hjem fra fest enn en brann på kjøkkenet, sier Høvig.

Rusen gjør at du sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboene som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet.

– Folk vet godt at de ikke skal kjøre bil etter å ha drukket. Vi håper at folk etter hvert også kan få programmert inn den samme ryggmargsrefleksen når det gjelder matlaging på komfyren om man er sterkt beruset. Mange branner vil unngås om de fleste ordner seg med nattmat før man kommer hjem fra en fuktig kveld. Slik lyder oppfordringen fra adm. direktør Dagfinn Kalheims i i Norsk brannvernforening.

– Det er ikke bare de eldre som trenger komfyrvakt. Det er ingen dum julegaveidé, enten det er til studenten på hybel, en eldre slektning, eller noen du kjenner som har en travel hverdag, framholder Odd Magne Skjerping.

Komfyrvakt er påbudt installert i alle nye boliger, samt ved modernisering av elektrisk anlegg, men kan også kjøpes i butikk eller lånes ut hos hjelpemiddelsentralen.

(ANB)

Artikkeltags