Fem tips for en brannsikker jul

Ta forholdsregler, så får du en brannsikker jul.

Ta forholdsregler, så får du en brannsikker jul. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Røykvarsler, pulverapparat og levende lys er viktige stikkord.

DEL

(Siste) Mens gjennomsnittlig antall bolig- og pipebranner fra februar til november i fjor var 181 i måneden, var antallet boligbranner i juleuka alene hele 112.

– I høytiden øker bruken av potensielle brannkilder som levende lys, vedfyring og elektrisk oppvarming. Bruk av levende lys skaper hygge, men utgjør samtidig en brannrisiko, sier Morten Ameln, sjef i brannsikringsselskapet Firesafe AS.

Han har følgende fem enkle regler som kan øke brannsikkerheten i julen:

1.Test av røykvarslere.

Test røykvarslere, bytt batteri og plassér dem slik at du hører dem i hele huset med en gang de begynner å pipe. Du må ha røykvarslere i alle etasjer. Husk at du kan seriekoble røykvarslerne, slik at alle piper samtidig ved brann.

2. Gjør dere kjent med eget brannvern og evakueringsplaner.

Det er viktig at alle i husstanden vet hvor rømningsveiene er, og hvor slokkeutstyret er plassert. Les evakueringsplanen om dette finnes på stedet der du bor. Gå gjennom prosessen sammen, slik at alle vet hva de skal gjøre dersom en brann skulle oppstå.

– Boligbranner som oppstår om natten er aller farligst. Da er tiden dyrebar, og du har kun få minutter til å komme deg ut av huset, sier Ameln.

3.Kontroll av pulverapparat.

Sjekk at slokkeutstyr er på plass. Snu pulverapparatet opp ned og kontroller at pulveret er løst ved å legge øret inntil. Sjekk at trykket er innenfor grønt område og at sikringssplinten er på plass. Til slutt undersøker du om apparatet har synlige skader, og sjekk spesielt at slangen er hel.

4.Vær forsiktig med levende lys.

I desember er levende lys årsaken til en tredel av branntilfellene. Forlat derfor aldri et rom med levende lys, og unngå å bruke lysestaker av brennbart materiale.

Gode råd om levende lys:

- Plasser aldri tente lys for nær brennbart materiale.

- Ikke bruk brennbare lysestaker, lysdekorasjoner og lysmansjetter.

- Sørg for at stearinlyset står stødig.

- Forlat aldri et påtent stearinlys.

- Ha konstant oppsyn med stearinlys når det er små barn til stede.

- Når stearinlyset skal slukkes, kvel flammen med en lyseslukker.  (Kilde: Brann- og redningsetaten/Frende Forsikring)

5.Redde, varsle, slokke.

– Skulle en brann oppstå er det viktigste å få alle mennesker ut av huset. Branner varsles til brannvesenet på nødnummer 110. Dersom brannen ikke har blitt for stor kan man forsøke å slokke selv, så lenge man ikke utsetter seg selv eller andre for stor fare, avslutter Morten Ameln.

 Dette er ingen god kombinasjon.

Dette er ingen god kombinasjon. Foto:

 (ANB)

Artikkeltags