(Siste)

– Et lykkelig hjem har riktige gulv i alle rom. Skal du pusse opp, bør du først tenke på hva slags gulv du trenger. Det er lettere å få en helhet når du først har lagt rommets største «møbel», sier interiørkonsulent Inger-Lise Lorentzen.

Hun synes kundene er flinke til å stille spørsmål i butikken, men har noen tips til gulvkunder som står med lua i hånda.

– Det første jeg ville spurt om er kvaliteten og hvor slitesterkt gulvet er. Jeg ville også undersøkt hva slags vedlikehold gulvet trenger. Det handler om å velge et gulv som er tilpasset bruksområdet i rommet. Å velge parkett i et vaskerom er for eksempel aldri en god idé, sier hun til ifi.no.

Lorentzen forteller at vanlige spørsmål handler om bruk av varmekabler og slitasje.

– Vi har hørt de fleste spørsmålene før og liker å svare. Når du skal kjøpe gulv, still så mange spørsmål du kan. Vi stiller også spørsmål tilbake slik at vi er sikre på at du velger rett, sier hun.

Et gulv det stadig spørres om, er gummi.

– Gummifliser med knotter kommer i mange ulike farger. Det er også et gulv mange vil legge selv. Vi selger mye gummigulv til unge voksne som vil ha det enten på kjøkkenet eller på treningsrommet. Men ikke legg det i våtrom. Der er det ikke godkjent, sier hun.

Spørsmål om man skal velge laminat eller tregulv handler ifølge gulvselgeren om flere ting.

– Et tregulv er mer utsatt for hakk og merker. Det krever også mer vedlikehold enn laminat. Vi erfarer at tregulvkundene har satt seg inn i hva som kreves for å holde gulvet i god stand. Barnefamilier med hund bør kanskje se nærmere på laminat. Når det gjelder utseende, går det mest i lyse farger på tregulv og gråfarger i laminatet, sier hun.

Tepper er også på vei tilbake i norske hjem.

– Nå er det veldig populært å legge tepper på soverom. Det er fordi vi vil ha det mykt, varmt og godt. Så velur troner øverst på materialvalget.

Et annet gulv som har slått an blant unge gulvkunder, er linoleum. Lorentzen tror det også har å gjøre med stort fargeutvalg og at gulvet er lettstelt.

– Det legges gjerne på barnerom eller på lekerom, og egner seg godt for småbarnsfamilier. Vinylbelegg er også populært i disse rommene, sier hun. (ANB)