(Siste)

Nesten 25 prosent av alle hytteskader som meldes til forsikringsselskapene hvert år skyldes storm. Det er den klart største skadeårsaken på norske hytter, viser tall fra forsikringsbransjen.

– September var ekstrem på skadefronten. Den ene stormen avløste den andre og det er mange hytter som har fått en røff start på høsten, sier Øystein Øren, senior skadekonsulent i Frende Forsikring.

– Store nedbørsmengder førte til taklekkasjer og fylte kjellere med vann, mens stormene raste fra seg på hyttetak og bygninger, sier Øren. Han mener det nå er viktig at hyttefolket bruker deler av høstferien på å sikre fristedet sitt mot kommende stormer.

Undersøkelser fra Virke Reise viser at mange nordmenn velger å bruke høstferien på hytta i år. 27 prosent av de som skal på høstferie sier at de reiser på hytta. Det er en økning både fra 2016 og 2017.

Dette er skadeårsakene Frende registrerer flest av på norske hytter:

  • 1. Storm 23 prosent
  • 2. Utvendig rørbrudd 13 prosent
  • 3. Relatert til rettshjelp 10 prosent
  • 4. Snøpress 10 prosent
  • 5. Utett bygg 5 prosent

– Dette er skader som ofte oppstår om høsten og vinteren. Mange av dem kan unngås med små forberedelser og vi anbefaler at du gjør det nå, sier Øystein Øren.

Styreleder i Norges Hytteforbund, Mathias B. Dannevig, har flere gode råd til hytteiere, enten hytta skal stenges for vinteren eller er åpen for besøk også i vinterhalvåret.

– La noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta brukes om vinteren, men vær forberedt på at strømbrudd kan gjøre at frostvakten forsvinner for en periode. Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, uttaler Dannevig.

Han legger til at hvis hytta skal vinterstenges, er det viktig å tappe vannanlegg og tømme skylletanken på toalettet. Hvis det er deler av hytta som er ekstra utsatt for slagregn eller potensielle stormskader, er det lurt å dekke til områdene.

Dannevig minner også om at du bør sikre el-anlegg mot brann ved å trekke ut unødvendige kontakter og sikre mot lynnedslag.

– Sikre til slutt hytta mot mus og rotter og sprøyt mot maur og skadeinnsekter om du har mistanke om skumle insektaktiviteter. Det er mye å tenke på når man er hytteeier, sier Mathias Dannevig i Norges Hytteforbund. (ANB)

Dette bør du gjøre i løpet av høstferien:

Rens takrennene

  • Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

Sjekk taket før snøen kommer

  • Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa.

Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig

  • Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.

Steng hovedkranen

  • Hvis du ikke skal på hytta i høst, er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.

Tett sprekker og hull fra utsiden

  • Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

(ANB)