– For høye boligpriser

Norske boligpriser er altfor høye, mener flere eksperter. Her fra OBOS-prosjektet Hagebyen på Fornebulandet.

Norske boligpriser er altfor høye, mener flere eksperter. Her fra OBOS-prosjektet Hagebyen på Fornebulandet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Norske boligpriser er altfor høye – og regjeringen har skylda.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Ifølge Finansavisen mener flere eksperter på boligmarkedet at prisene kunne vært inntil 20 prosent lavere, men at regjeringen velger å holde dem høye.

– Det nytter ikke bare å gjøre en én ting. Alt henger sammen med alt. Men uten flere tomter, risikerer du at utbyggerne putter pengene i lommen, sier adm. direktør i OBOS, Martin Mæland, til Finansavisen.

– I dag har miljøvernministeren ansvaret for boligplanleggingen, mens kommunalministeren har ansvaret for selve boligbyggingen. Dermed har ikke Norge hatt noen samlet boligpolitikk, ei heller har det vært noen som har hatt ansvaret for å koordinere boligpolitikken med den øvrige infrastrukturen i samfunnet.

Ifølge avisen mener en rekke eksperter på boligmarkedet at mangelen på boligpolitikk gjør norske boliger 10-20 prosent for dyre.

De tror at grep fra regjeringen, som for eksempel flere tomter, mer effektivt byråkrati og regelforenkling, ville gjort terskelen for å komme inn på boligmarkedet betydelig lavere.

– 15 prosents regelen* er kanskje fornuftig av hensyn til bankenes framtidige ve og vel, men det er ikke boligpolitikk, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

– Den er visjonssløs, og styrt av eldre menn som trekker opp stigen etter seg. Forklaringen er enkel: Det bygges ikke nok boliger i en økonomi som vokser kraftig. (ANB)

* 15 prosents regelen ble innført av regjeringen i fjor høst og innebærer at du må ha 15 prosent egenkapital for at bankene i det hele tatt skal ha lov til å gi det boliglån.

Artikkeltags