For alle som har tilknytning til landsdelen er «En bit av Sørlandet» en bok man bør skaffe seg. En kulinarisk reise som frister enhver til å gå i gang med de mange spennende oppskriftene som boken inneholder.

Det er ikke sjelden man får «vann i munnen» når man leser de vakre tekstene. Forfatterne kombinerer det tradisjonelle med det eksperimentelle - og de har lykkes.

Les også: - Jeg er førstemann!

Her møter vi alt fra odelsgutten fra Bjellandsstrand gård med sine pizzaer, til «tante» Mette i Lyngør som presenterer sin søsterkake.

97-åringen, Mette Ellingsen, er fortsatt i full vigør. Senest i fjor sommer var hun guide da NRKs sommerbåt gikk fra Tvedestrand og østover mot Larvik i Vestfold.

For enhver sørlending er det nesten utenkelig med et kaffeselskap uten søsterkaker og munker. Boken inneholder en rikke tips på hvordan man får det beste bakverket ut av ovnen.

Reker er også noe man forbinder «det blide sørland» med - nå kan man lage en spennende variant med «sint og søt» rekecoctail.

Les også: Kjærlighetsprosjekt i bokform

Forfatterne har på en mesterlig måte klart å frem retter der smakene er det fremtredende. Og alle rettene er basert på lokale råvarer der det er mulig. Her finner man retter tilpasset årstidene, ledsaget av tekster som strutter av entusiasme.

Det er litt av et løft byens eget forlag gjør med denne boken. Kombinasjonen av matblogger Siri Fossing fra Vegårshei - nå bosett i Østerkleiv og formgiver Ida Monrad Haugen fra Lyngør - bosatt på Gjeving, er et funn.

Det er å håpe at boken slår an - den fortjener det.

Bokanmeldelse

Anmeldelt av: Sven Gjeruldsen

Tittel: En bit av Sørlandet

Forfattere: Siri Fossing og Ida Monrad Haugen

Utgiver: Bokbyen forlag

terningkast: 6