Gå til sidens hovedinnhold

Vil forhindre svart arbeid og kriminalitet i arbeidslivet

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag 13. oktober signerte Aust-Agder fylkeskommune (AAFK), Tvedestrand kommune (TK) og Skatt sør en samarbeidsavtale som skal forhindre arbeidslivskriminalitet når ny videregående skole og idrettsanlegg skal bygges på Mjåvann i Tvedestrand fra 1. november.

Viktig mot svart arbeid

– Samarbeidet åpner for å utveksle opplysninger som er med på å sikre Aust-Agder fylkeskommune og Tvedestrand kommune seriøse leverandører og underleverandører, som opptrer i samsvar med norsk skatte- og avgiftslovgivning, sier John G. Bergh, assisterende fylkesrådmann i Aust-Agder fylkeskommune.

– Med denne avtalen tar vi viktige felles grep i kampen mot svart arbeid og kriminalitet i arbeidslivet. I offentlig sektor har vi et samfunnsansvar for å gå foran og fremme et seriøst arbeidsliv, sier Jarle Bjørn Hanken, rådmann i Tvedestrand kommune.

Forhindrer kriminalitet

Samarbeidsavtalen innebærer at AAFK og TK tilstreber at alle deres leverandører og underleverandører oppfyller arbeidsmiljøloven, forskrift om lønns- og arbeidsforhold i offentlige kontrakter og skatte- og avgiftslovgivning. Det er Veidekke Entreprenør AS som er hovedoppdragstaker på byggeprosjektet.

Før Veidekke inngår kontrakt med underleverandører, skal AAFK og TK motta fullmakt fra underleverandørene slik at Skatt sør kan gi ut ellers taushetsbelagte opplysninger til AAFK og TK. Opplysningene dreier seg om skatte- og avgiftsforhold, for å sikre leverandører som betaler skatter og avgifter, og på den måten bidrar til fellesskapet. I tillegg får fylkeskommunen og kommunen kunnskap om aktøren de handler med, hvem som faktisk utfører jobben og hvem som mottar betaling for jobben som blir utført.

Tiltaket virker

Kriminalitet i arbeidslivet er en økende utfordring, og byggebransjen er blant de bransjene hvor arbeidslivskriminalitet er mest utbredt. Samarbeidsavtalen er en del av Skatt sør sitt arbeid med å få de seriøse aktører i byggebransjen med på arbeidet mot svart arbeid. Målet med samarbeidet er å krympe handlingsrommet til de useriøse aktørene i markedet, og stoppe dem før de får tilgang til lukrative kontrakter. 

– Skatt sør er veldig fornøyd med å inngå samarbeidsavtale med AAFK og TF i forbindelse med oppføring av ny videregående skole og idrettsanlegg. Skatt sør har allerede inngått en tilsvarende samarbeidsavtale med Vestfold, Buskerud og Telemark fylkeskommuner, samt Nye Veier AS. Gjennom disse samarbeidsavtalene har Skatteetaten erfart at tiltakene virker, sier Helle Hartz Hagen, prosjektleder i a-krim Skatt sør.   

Kommentarer til denne saken