Ingen vil bidra - nå kan festen bli droppet: - Kjempetrist, sier Nina Haugstøyl

Fellesskap: Åmli er en multikulturell kommune. I mange år har «Fargerik fest» samlet hele bygda. I fjor var 11 nasjonaliteter representert. Nå kan det være slutt for det populære arrangementet. Arkivfoto: Åmliavisa

Fellesskap: Åmli er en multikulturell kommune. I mange år har «Fargerik fest» samlet hele bygda. I fjor var 11 nasjonaliteter representert. Nå kan det være slutt for det populære arrangementet. Arkivfoto: Åmliavisa

Om lag 250 mennesker fant veien til Åmlihallen da «Fargerik fest for folk flest» gikk av stabelen i april i fjor. Nå kan det være slutt for den mangeårige tradisjonen.

DEL

Komiteen som har hatt ansvaret for «Fargerik fest» i Åmli har tidligere bestått av flyktningekoordinator, lærer ved Åmli Voksenopplæring, leder for frivilligsentralen og leder for kultur.

Faset ut

Men på grunn av endringer, er det ikke lenger naturlig at de samme menneskene står for arrangementet.

Hovedsaken er at Undervisningen av flyktninger ved Åmli Voksenopplæring ble faset ut fra 1. januar i år, og de ansatte har vært en pådriver for festen, har fått nye arbeidsoppgaver som ikke lenger er tilknyttet innvandrerarbeidet.

Det gjelder ikke minst Nina Haugstøyl, som i mange år har vært en pådriver for denne festen.

Utsatte saken

I november i fjor anbefalte rådmannen å avvikle Fargerik fest som et kommunalt arrangement, men etter forslag fra Jørund Smeland (Sp) vedtok kommunestyret å utsette saken, og sjekke om det finnes andre etater i kommunen som kan bidra for å få arrangementet i havn.

Nå er dette gjort, men svarene er ikke oppløftende. Ingen av etatene er spesielt entusiastiske til å påta seg oppgaven.

Dette er svarene som er kommet inn:

• Habilitering og ressurs: Det er ikke mulig for Habilitering og ressurs å binde seg til å ta ansvar for festen.

• Oppvekst: Skole og barnehage har ikke anledning til å bidra til Fargerik fest.

• Voksenopplæring: Skolen har ingen elever som har muligheter til å bidra med gjøremål inn mot Fargerik fest.

• Frivilligsentralen: Er i omorganisering og kan vanskelig binde seg til noe ansvar for Fargerik fest slik situasjonen er nå.

• Samfunn: Kultur kan ta på seg å skaffe underholdning, annonsere/lage plakater og evt. lede festen. Kultur kan ikke ha ansvar for å lede festkomiteen slik som tidligere, da det tar for mye arbeidstid. Teknisk kan muligens bidra med søppelkjøring.

Politikerne avgjør

Disse svarene legges torsdag frem for kommunestyret. Da kan utfallet altså bli at den fargerike festen avvikles som et kommunalt arrangement

Eventuelt kan frivillige lag og foreninger overta, og i så fall er kommunen villig til å bidra med 10.000 kroner i støtte.

Kjempetrist

Nina Haugstøyl synes det er kjempetrist dersom Åmli kommune avvikler festen. Hun påpeker at Åmli er en kommune med mange nasjonaliteter.

- Dette er det største arrangementet som samler hele bygda. Det er en familievennlig fest for alle. Jeg mener kommunen vil tape noe ved å ikke bidra til å fremme det mulitikulturelle sammfunnet som Åmli er, sier hun.


Artikkeltags