(Aust-Agder Blad)

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på vanskelige kjøreforhold i Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Østfold.

Det er fare for regn som fryser på bakken som fører til det glatte føre på veiene.

Melder 10–15 cm snø

Uka starter med nedbør i hele Sør-Norge. Østafjells blir det snø også i lavlandet, melder Meteorologisk institutt mandag morgen.

– I Oslo venter vi å se snøen falle mandag ettermiddag. Østafjells venter vi 10–15 centimeter på det meste, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen. Det betyr gode utsikter for skiføret etter en lang periode med mildvær:

– Det kan bli fint skiføre når vi får litt snø på den issålen som nå ligger i mange løyper, sier meteorologen.

Mandag formiddag er to lavtrykk på vei mot Norge, ett i Sør-Norge og ett i Nord-Norge. De bringer med seg både vind og nedbør.

Minusgrader mandag morgen

Det er kuldegrader flere steder Østafjells mandag morgen. På Kykkelsrud i Østfold viste gradestokken minus 4,1 grader, på Årnes i Akershus var det minus 5,4 grader, på Blindern i Oslo 0,9 minus, på Folldal i Hedmark var det 8,9 minusgrader, på Beitostølen i Oppland var det 3,3 minusgrader og på Nedre Eggedal i Buskerud 8,9 minusgrader.

Med nedbøren som nå ventes som regn og snø over Sør-Norge, ventes temperaturer rundt null grader. Tirsdag ventes litt mildere vær og vind.

– Da kan vi få nordvestlig vind opp i 10 meter i sekundet Østafjells, det vil si frisk bris, sier Moxnes. Enda kraftigere vil det blåse på Vestlandet.

– Onsdag blir det litt kaldere igjen, varsler hun.