...
Erkebiskop Mesrop var kommet med fly fra Østerrike for å holde armensk gudstjeneste på Vegårshei. Her sammen med prest Annette Tronsen Spilling.

Erkebiskop på Vegårshei

Den armenske erkebiskopen Mesrop kom fra Østerrike for å holde en spesiell minnegudstjeneste i Vegårshei kirke i dag.

Øystein K. Darbo E-post
Publisert 22.04.2012 kl 15:22 Oppdatert 22.04.2012 kl 17:02

Tips en venn på e-post:


...
Armenske barn med tente lys ledet an i prosesjonen inn i kirken.

Armenerne på Vegårshei og armensk kulturforening i Norge inviterte til denne gudstjenesten, som var en minnemarkering av det store folkemordet i Armenia i 1915.

Erkebiskop Mesrop holdt en messe i samarbeid med den tidligere Vegårshei-presten Annette Tronsen Spilling, som fortalte at Armenia var det første land i verden som fikk en kristen nasjonal kirke. Det skjedde i år 301 e. Kr.

Mesrop innledet på engelsk, før han ledet en svært lang seremoni på armensk.

NRK var på plass i Vegårshei kirke i formiddag, og gjorde opptak fra den spesielle gudstjenesten.

Ordføreren deltok

80-90 mennesker satt i kirkebenkene. Mange av dem var armenske familier som er bosatt på Vegårshei eller nærliggende kommuner. Men også en del andre vegårsheiinger hadde funnet veien til denne messen. Blant dem var ordfører Kjetil Torp.

Etter gudstjenesten skulle det være minnesamling på Høgtun, med matservering og noen kulturelle innslag, samt informasjon om det armenske folkemordet,

Folkemordet i Armenia er en svært tragisk, men også en omstridt hendelse i landets historie. Armenerne hevder at ca. 1,5 millioner mennesker ble drept av tyrkerne, og mener det er godt dokumentert. Tyrkia benekter imidlertid fortsatt at det var et folkemord.

Brev til kommunestyret

Den offisielle minnedagen for det armenske folkemordet er 24. april. I forbindelse med at Vegårshei kommunestyre skal ha møte denne dagen i år, har armenerne på Vegårshei kommet med en henstilling til kommunestyret om å anerkjenne Armenias beretning om at det virkelig var et folkemord som skjedde den gangen.

Kragerø kommune har tidligere kommet med en slik anerkjennelse. Nasjonen Norge har ikke gjort det ennå, men en rekke nasjoner i Europa har anerkjent at det var et folkemord. Vegårshei-ordfører Kjetil Torp går inn for at Vegårshei gir den nevnte anerkjennelsen.

De armenske familiene som bor på Vegårshei teller nå over 40 personer. De utgjør derfor over 2 prosent av kommunens befolkning.

På forsiden nå


...

Stenger Stranna Sko

Skobutikken i Gågata vil bare være åpent deler av året.

...

Hummerfisket er i gang

Presis klokka åtte i morgen gikk de første hummerteinene i sjøen langs hele Tvedestrands-skjærgården! Fisket varer frem til 30. november.

...

- Kristne er mine verste motstandere

Rune Larsen begeistret et fullsatt Vegårshei forsamlingshus søndag ettermiddag, men på ett punkt har han kristne mennesker som sine verste motstandere.

...

Massiv østersdød

Tvedestrand har foreløpig vært skånet for massedøden av stillehavsøsters, men forskere mener det kan være spørsmål om tid før den kommer hit.