...
Den fengslede minerydderen John Sörbö. Foto: Norsk Folkehjelp/ANB

Ingen framgang om Sörbö

Sudanske myndigheter har fortsatt ikke innfridd løftet til den norske ambassadøren i Khartoum om å la ham møte den fengslede minerydderen John Sörbö.

Publisert 01.05.2012 kl 16:01 Oppdatert 01.05.2012 kl 16:02

Tips en venn på e-post:

Tirsdag ettermiddag var det ingen framgang å spore i saken. Ambassaden har fortsatt i ikke fått mulighet til å besøke Sörbö, trass i diplomatisk innsats på ulike nivåer og gjennom forskjellige kanaler.

– Vi er fortsatt i dialog med utenriksdepartementet her om et konkret tidspunkt, sa ambassadør Jens-Petter Kjemprud i Khartoum til NTB tirsdag ettermiddag.

Samarbeider

Den norske ambassaden samarbeider med Sør-Afrika og Storbritannia i forsøket på å få regjeringen i Khartoum til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til folkeretten om å la fangene få konsulær bistand.

Sörbö (50), som jobber for Norsk Folkehjelp med minerydding i Sør-Sudan, ble pågrepet i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan lørdag. Han ble pågrepet sammen med en FN-ansatt brite og en sørsudaner og en sørafrikaner som jobber med minerydding på FN-kontrakt.

Ikke noe tidspunkt

Mandag fikk ambassaden en forsikring om at norske diplomater skulle få lov til å besøke Sörbö, som sitter fengslet i hærens hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum. Det ble imidlertid ikke gitt noe tidspunkt for besøket.

– Vi baserer oss på at løftet om at vi skal få treffe Sörbö innfris, men vi har håp om at det skal skje så fort som mulig, og det gir vi også klart uttrykk for, sier ambassadøren.

– Uholdbar situasjon

Han var mandag i møte med sudanske myndigheter. Det er ikke planlagt noen nye, formelle møter de neste dagene, opplyser ambassadøren.

– Det er en uholdbar situasjon at vi ikke vet hvordan han har det, sier en bekymret Kjemprud.

Ifølge en sørafrikansk organisasjon for minerydding er det snarere snakk om at de fire ble bortført, enn om en arrestasjon i vanlig forstand.

Hans versjon

Norske myndigheter ser svært alvorlig på pågripelsen og vet foreløpig svært lite om forholdene til nordmannen.

– Vi ønsker å snakke med ham for å høre hans versjon av hva som har skjedd. Vi har ennå ikke fått presentert noen formell anklage, men det vi vet, er at de ble anholdt fordi de skal ha krysset grensen, sa pressekontakt Hanne Melfald i Utenriksdepartementet mandag.

Sudan regnes ifølge organisasjonen Landmine Action som ett av de ti landene i verden som har størst problemer med landminer. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Tvedestrands kloakk gikk rett i Tjenna

Et brudd i et rør, har medført at kloakken fra halve Tvedestrand har rent rett ut i byens badevann. Ingen vet hvor lenge det har pågått. Lekkasjen ble oppdaget fredag,og ble da umiddelbart ordnet.

...

Rolig helg øst i fylket

Mens operasjonssentralen for Agderpolitiet kan melde om en rolig helg i den østligste delen av Agder, har oppgavene stått i kø på resten av Sørlandet.

...

Aust-Agders mest ulykkesbelastede vei

Gårsdagens dødsulykke på E18 ved Songe føyer seg inn i en rekke alvorlige møteulykker på denne strekningen de siste årene. Dessverre er den neppe den siste. Forrige uke avgjorde nemlig vegvesenet å skrinlegge planene om midtdeler på strekningen.

...

Siste sjanse til å bade i badeparken

Vil du ha et siste bad i badeparken i Tvedestrand, må du benytte sjansen i helgen. Søndag markeres badesesongslutt med en danseforestilling. Mandag begynner arbeidet med å ta elementene opp på land.