...
Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud, ANB

Slår et slag for skolebibliotek

Norsk Bibliotekforening sendte onsdag brev til alle rektorer i grunnskolen med oppfordring om å satse på skolebibliotekene.

Publisert 17.10.2012 kl 12:35 Oppdatert 17.10.2012 kl 12:51

Tips en venn på e-post:

– Det er stor forskjell på kvaliteten i skolebibliotekene. Fra dem som har gode skolebibliotek til dem som ikke har skolebibliotek i det hele tatt. Andre har et skolebibliotek fordi de må, men satser ikke på det, sier leder Ingeborg Rygh Hjorthen i Norsk Bibliotekforening.

I brevet påpeker foreningen viktigheten av et godt skolebibliotek både for å utvikle elevenes leseferdigheter og informasjonskompetanse.

– Er det noen som kan satse på skolebibliotekene, er det jo rektorene på hver enkelt skole. Derfor sender vi brev til dem for å få dem til å satse på sitt skolebibliotek. Vi vil gjerne synliggjøre hvordan situasjonen er, sier Hjorthen.

På sin nettside lanserer Bibliotekforeningen en kampanje der de har lagt ut statistikk og gir tips til skolebibliotekansvarlige, lærere, foreldre og elever om hva de kan gjøre for å bedre tilbudet på sin skole. Hjorthen håper også at politikerne vil engasjere seg. Det finnes ingen argumenter for å la være å satse på skolebibliotek, mener Bibliotekforeningen.

– Skolebibliotek er kjempeviktig som et sted der elevene lærer informasjons- og digitalkompetanse. Den kompetansen har bibliotekarer, og det er viktig å lære tidlig. Forskning viser jo at barn tror de har mer digital kompetanse enn de egentlig har, sier Hjorthen.

Skolene er ikke pliktige til å ha skolebibliotek. Ifølge opplæringsloven er det nok med tilgang til bibliotek. I dag står 5 prosent av landets skoler uten eget bibliotek. 16prosent av grunnskolene bruker også skolebiblioteket som klasserom.

– Det er ikke godt nok med noen hyller i et klasserom. Det må satses på et godt og attraktivt skolebibliotek som er bemannet og er en del av hele læringsmiljøet, sier Hjorthen.

I brevet til rektorene påpeker Bibliotekforeningen at det er skoleledelsens ansvar å legge til rette for at skolebiblioteket får en plass i opplæringen.

– Sørger du for at din skole har et skolebibliotek med eget personale, som har fokus på lesing og som gir opplæring i digital kompetanse og nettvett? Utnytter din skole til fulle skolebiblioteket som læringsarena i lærerens arbeid med tilpasset opplæring? spør foreningen i brevet til rektorene.

Statistikken viser at 68 prosent av de ansvarlige ved skolebibliotekene ikke har bibliotekfaglig utdanning. 20 prosent har noe bibliotekfaglig utdanning, mens bare 12prosent har bibliotekfaglig utdanning på bachelornivå.

– Det er bekymringsfullt og litt symptomatisk at det ikke satses godt nok på grunnskolene, mens det etter hvert er blitt en bedre satsing på bibliotekene i videregående skole, sier Bibliotekforeningens leder.

Skolebibliotekene brukes flittig.72 prosent av elevene bruker skolebiblioteket én gang i uka eller oftere. Hver elev låner 13,8 bøker hver i året.

(ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Har stengt butikken på Vegårshei

Kundene tilbys gratis buss til Tvedestrand i den tre uker lange ombyggingsperioden.

...

Innbruddstyv må i retten på ny

En sjaman fra Peru bidro i fjor høst til at en tvedestrandsmann ble pågrepet og siktet for flere innbrudd i Dypvåg. I desember ble mannen dømt til fengsel i ett år og to måneder. Nå er han tiltalt for nye forhold.

Tapte veddemål - går 360 km

Simon Kolstad Claussen (22) var bombesikker på at favorittklubben hans ikke ville rykke ned, og lovet å gå til den første bortekampen hvis det skulle skje. I dag passerte han Tvedestrand, på vei til KILs første bortekamp.

...

Bladde opp seks millioner for toppleilighet

Slik begynte den høytliggende tvedestrandsdrømmen for askerparet Wenche og Rolf Myhre.