Fredag starter gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya. Foto: Vidar Ruud, ANB

Drapene skal gjennomgås

Fredag begynner gjennomgangen av de 69 obduksjonsrapportene fra Utøya.
Publisert 29.04.2012 kl 18:37 Oppdatert 29.04.2012 kl 19:00

Tips en venn på e-post:

De etterlatte etter 22. juli kommer til å få repetert i detalj hvordan deres kjære ble skutt og drept på Utøya – i rettsmedisinernes tekniske og distanserte form. Ingen bilder av døde mennesker skal vises i rettssal 250, slik vanlig er i drapssaker. Norges mest erfarne rettsmedisinere skal veksle på å beskrive drapene ved hjelp av plansjer og markeringer av hvor på kroppen kulene til Anders Behring Breivik traff.

Torleiv Rognum, som leder gruppen av obdusenter i 22. juli-saken, uttalte i forkant av rettssaken at han også gruet seg.

– Ja, jeg gjør det. Men vi skal forberede oss godt. Jeg gruer meg mest til å finne den rette balansen mellom å være veldig nøyaktig og få fram eksakt hva som har skjedd. Men samtidig ikke såre unødig, sier professor Torleiv Rognum til NRK.

Totalt skal retten gjennom alle de 69 drapene på Utøya. De ni første på fredag. Først én uke senere legger retten opp til å være ferdig med gjennomgåelsen.

Oslo tingrett tar fri fra terrorrettssaken mandag og onsdag denne uka, tirsdag er 1. mai og offentlig fridag. Derfor blir rettsuka bare to dager lang. Dette blir den tredje uka av den ti uker lange rettssaken.

Den begynner torsdag med at departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjør for de materielle skadene i regjeringskvartalet og konsekvensene de har fått for departementene.

Fortsatt er rundt 2.000 arbeidsplasser flyttet fra de utbombede bygningene i regjeringskvartalet til provisoriske lokaler spredt rundt i Oslo. Skjebnen til Høyblokka og framtiden til kvartalet er fortsatt uavklart.

Vitnet Jon Olsen var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, og mannen som førte ferja MS Thorbjørn til Utøya med den nå terrortiltalte massemorderen om bord. Torsdag kommer han til å fortelle sin meget sterke historie fra 22. juli.

Etter først å ha blitt vitne til drapet på samboeren sin, førte han ferja kort tid etter i trygghet. Denne gangen med AUF-leder Eskil Pedersen om bord.

Også vakten som tok imot Breivik på landsiden skal forklare seg om ankomsten. Breivik har forklart at han parkerte et lite stykke unna ferjeleiet for ikke å vekke mistanke mens han ventet på ferjeavgangen.

I tillegg til å begynne gjennomgåelsen av obduksjonsrapportene fredag, skal kriminalteknikere redegjøre for sine funn på Utøya, samt om de to våpnene Breivik brukte. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Les Siri Horns leserinnlegg:

Å ta fra Larsen virksomheten, er ikke et pluss for Tvedestrand

Det er stille i Tvedestrand på denne årstid, men så dødt som det ble fremstilt i Aftenposten i en reportasje nylig, og enkelte andre hevder, er det nå ikke.

...

Høvlet av seg den perfekte fasaden

Kreftsykdom og ADHD-diagnose har fått rebellen frem i Eva Fokkens og Camilla Hovstad på Sandøya. Nå blogger de om hvordan livet egentlig er, og håper med å starte en aldri så liten revolusjon.

...

Jomfrufødsel på «direkten»

Årets julespill i Vegårshei forsamlingshus vakte stor munterhet i en fullsatt sal.

...

Tilbake etter skade:

For ivrig i sesongdebuten

Songe-gutten Sondre Vestøl Bråtane startet årets sesong med norgescuprenn i Vikersund i helgen, med 15. plass som beste resultat.