...
Politiet innfører lagring av fingeravtrykk i pass fra 6. april. Foto: Vidar Ruud, ANB

Elendig pass-kvalitet

Stavanger (ANB-NTB): Titusener av nordmenn har pass som uten forvarsel kan sprekke og bli ugyldige.

Publisert 14.03.2012 kl 07:28 Oppdatert 14.03.2012 kl 07:28

Tips en venn på e-post:Alle pass utstedt mellom mars 1999 og september 2005 har en svakhet som gjør at personaliasiden i passet kan brekke eller løsne og dermed gjøre hele passet ugyldig. 1.512.589 pass ble utstedt i denne perioden, forteller seksjonssjef i Politidirektoratet (POD), Steinar Talgø til Stavanger Aftenblad.

Da Justisdepartementet innførte maskinlesbare pass i 1999, var det klar over feilen.

– Tross svakheten valgte departementet likevel dette passet fordi det var langt sikrere mot manipulering enn andre typer pass. De gamle passene var veldig lette å forfalske, sier han.

Folk har krav på å få utstedt nytt pass gratis med samme utløpsdato som det gamle passet, men dette gjelder bare dem som har ødelagte pass. Har du pass fra denne perioden uten skader, får du ikke nytt pass.

Passe utstedt etter september 2005 har en annen innbindingsteknikk, og det skal ikke være problemer med disse. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Vil bruke byggesak til skrekk og advarsel

I seks år har Anders Marcussen ventet på svar på sin søknad om å få bygge helårsbolig i Lyngør. Nå vil Erling Holm (H) bruke saken som et eksempel på byråkratiet på sitt verste.

...

Til sykehus etter utforkjøring

Havnet i grøfta tidlig onsdag morgen.

...

Kjørte på rådyr

Viltnemnda ble kontaktet.