SV-topp ut mot Scientologikirken

Oslo (ANB-NTB): To timer etter at hun hadde tatt en personlighetstest i regi av Scientologikirken tok datteren til Olav Gunnar Ballo (SV) livet av seg.

Publisert 15.04.2008 kl 07:51 Oppdatert 15.04.2008 kl 07:55

Tips en venn på e-post:


...
Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) går hardt ut mot scientologene. Foto: Vidar Ruud, ANB

20 år gamle Kaja Bordevich Ballo hoppet fra fjerde etasje i studenthjemmet hun bodde på i Nice i Frankrike 28. mars i år. Hun etterlot seg en lapp der hun ba om unnskyldning for at hun ikke klarte noen ting. Lappen lå sammen med skjemaet med de nedslående resultatene fra scientologenes personlighetstest. Hun fikk minus hundre poeng på en av testene og ble erklært ustabil, ifølge Dagbladet.

– Knust av testen

– Alt tyder på at scientologisekten har spilt en direkte rolle for at Kaja valgte å ta sitt eget liv, mener Ballos partikollega på Stortinget, Inga Marte Thorkildsen.

– Jeg tror Kaja ville vært i live i dag hvis hun ikke hadde gått til scientologene, mener Henrik Møinichen, en nær venn og studiekamerat av Kaja.

Både han og Inga Marte Thorkildsen forteller om saken til Dagbladet i forståelse med Olav Gunnar Ballo.

– Jeg vet ikke det fulle og hele bildet, men alt tyder på at scientologisekten har spilt en direkte rolle for at hun valgte å ta livet sitt. Hun må ha blitt fullstendig knust av testen. Jeg tenker at en del av disse ekstreme grupperingene går målrettet på folk de ser er sårbare. De tolker svarene med verst tenkelige resultat og strekker så ut ei hånd og sier de kan hjelpe deg. Motivet er å rekruttere og tjene penger, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Vurderer søksmål

Personlighetstesten til Scientologene inneholder 200 spørsmål som kan besvares med «ja», «nei» eller «kanskje». Uansett hva man svarer, er konklusjonen at scientologene har et «kurs» som kan hjelpe personen som er testet. Testen har fått hard medfart av psykologer, og ingen vitenskapelig baserte atferdsforskere tar testen alvorlig. Den svenske psykologen Gudmund Smith konkluderte i 1981 med at testen ikke var til å stole på og etter hans syn uetisk.

Dødsfallet etterforskes nå av det lokale politiet, og Olav Gunnar Ballo har engasjert en advokat som følger etterforskningen.

– Det kan bli aktuelt å saksøke scientologikirken, sier advokat Stein Serradj til Dagbladet.

Kaja Bordevich Ballo ble bisatt i Grefsen kirke 11. april. Nærmere 500 var til stede i begravelsen. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Lager rekordvott for Ylvis

Lyngør Trikotage har fått det noe spesielle oppdraget.

...

Selger millioneventyr

Det skotske konsernet ICR Integrity har kjøpt Quickflange AS, som tvedestrandsmannen Tor Arne Hauge startet opp i 2003. Hauge og de andre eierne har tidligere takket nei til et bud på en kvart milliard kroner.

...

Truet naboer med kniv og øks

Sterkt ruset på heroin og piller, tok en tvedestrandsmann seg inn til to naboer, og truet dem med kniv og øks. Selv husker han lite fra hendelsen.

...

Fant savnet mann ved Narestø

Redningsskøyta «Inge Stensland» fant sent onsdag kveld en 71 år gammel mann som var blitt meldt savnet. Mannen var i god behold og ble funnet utenfor Narestø i Flosta.